Министерството за внатрешни работи ќе постапува и ќе казнува за спречување на излегување на гласење на референдумот. Ова не се однесува единствено за прекршоците кои се прават во физичкиот свет туку и на интернет. „Македонија е слободна демократска земја со европски манири. Секаков вид на притисок, закана или уцена при чинот на гласањето ќе биде […]

Прочитај повеќе

Контроверзната италијанска компанија Hacking Team преку медијатор им го презентирала својот шпионски софтвер на македонските власти во октомври 2014 година, според наводни и украдени имејл пораки, објавени на Wikileaks. Италијанската компанија e позната во светот како креатор на софтвер кој пробива енкрипција и ја следи интернет комуникацијата, и е означена од организацијата Репортери без граници […]

Прочитај повеќе

Минатата недела МВР ја претстави Пази Радар, мобилната апликација за iOS и Android, која ќе ги предупредува возачите за можни радарски контроли. Но, кога беше претставена апликацијата, таа не беше достапна на соодветните пазари. Се до сега. Пази Радар сега може да се симне од Google Play продавницата (поранешен Android Market). Апликацијата, креирана од Web […]

Прочитај повеќе

Eве уште еден #mkfail што доаѓа од портпаролот на МВР, Иво Котевски, кој изјави дека МВР креира мобилна „импликација“ за паметните Android телефони. Апликацијата ќе им помогне на возачите да ја избегнат полицијата, односно ќе „ги предупредува возачите кога ќе се доближуваат на местото каде што има радарска контрола“. Видеото од изјавата за креирање на […]

Прочитај повеќе

Американската Централната разузнавачка агенција (CIA) додаде друштвени елементи на својот веб сајт, додавајќи линк до својот YouTube канал, односно линк до новиот профил на сервисот за споделување фотографии Flickr, претстави верзија за деца со видео турнеја низ својот штаб.

Прочитај повеќе

Министерството за внатрешни работи воведе можност граѓаните анинимно, преку сајтот на МВР, да поднесат поплака против одреден полициски службеник. Сите поплаки ќе бидат пратени на Секторот за внатрешна контрола по што тие ќе го разгледаат случајот.

Прочитај повеќе

Македонските власти поднеле помалку од 10 барања за да се тргне од сервисите на Google. Скоро сите реакции се од Дирекцијата за заштита на лични податоци, додека „најпопуларните“ содржини на YouTube исполнети со радикален говор на омраза и повик за убиства и криминал остануваат достапни за јавно и кретивно дебатирање. За тие видеа Оделот за компјутерски криминал на МВР не е заинтересиран велејќи „треба прво да се пријават“.

Прочитај повеќе

Министерството за внатрешни работи стартува нова услуга за граѓаните кои аплицираат за вадење патни исправи и возачки дозволи. Плаќањето на задолжителните таксени марки ќе може да се изврши преку СМС порака на телефонскиот број 144166 (со префикс на кој било од трите мобилни оператори –VIP, Т-mobile, ONE). При тоа е важно по испратената кодна порака, граѓаните да го задржат повратно добиениот трансакциски код кој што ќе треба да го сочуваат и презентираат пред шалтерскиот работник.

Прочитај повеќе

Медиумите во еден здив ја проширија веста за тоа како Министерството за внатрешни работи отворило своја „неофицијална“ страна на Facebook. Одлична идеја на прв поглед, дури е консултирана и Дирекцијата за заштита на лични податоци за оваа намера, од каде што велат дека нема никакви прекршувања на законот. Но, што е со Facebook? Ги праша ли некој нив дали не се прекршени нивните "закони" и правила за приватност и дали дозволуваат владини институции да ја користат мрежата за вакви цели?

Прочитај повеќе