Досега оваа година, во периодот од јануари до октомври страниците од Македонија се цел на 328 сајбер напади. Ова е речиси незабележителна бројка во однос на развиените држави. Сепак бројот на сајбер напади најверојатно ќе расте, па справувањето со овие проблеми порано е вистинското решение. Една од мерките кои ќе бидат преземени е отворање на […]

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество и администрација и Министерството за одбрана организираат јавна расправа за сајбер безбедност. На дебатата ќе се дискутира за применување на европската директива и за безбедност на компјутерски мрежи и информациски системи. Безбедноста на мрежите е од исклучителна важност за повеќе технологии, а Европската Унија поставува високи стандарди за безбедност. Македонија има […]

Прочитај повеќе

Новите униформи на Армиjата на Република Македонија (АРМ) сега има дигитална, „пиксeлизирана“ шара. Овие нови униформи први ќе ги носат војниците кои во јануари ќе одат во Авганистан. Сите останати војници ќе ја носат новата униформа до крај на наредната година, во која се слави 20-годишнината на АРМ. Теоријата зад користење на дигитална шара за […]

Прочитај повеќе

Членови на хактивистичката група Anonymous утринава го хакнаа веб сајтот на сириското Министерство за одбрана. Овој напад има за цел да покаже поддршка за востанието против моменталната сириска власт која се обидува да го задуши со употреба на сила. Веб сајтот на министерството за одбрана беше заменето со модифицирана верзија од сириското знаме, каде ѕвездата […]

Прочитај повеќе

Големите земји се спремаат за „сајбер ладна војна“, спроведуваат сајбер шпиjунажа и тестираат мрежи за да можат да започнат и да водат војна, вели извештајот на McAfee кој е базиран на анализи на неодамнешни напади на национални мрежи и владини сајтови. За извештајот McAfee направиле и интервјуа со 20 експерти за надворешни односи, експерти за национална безбедност и за интернет безбедност.

Прочитај повеќе