Министерството за образование најави дека наскоро сите веб страни, портали и едукативни сервиси, како е-дневник и електронски учебници, ќе бидат сместени во еден централизиран систем кој ќе го креира Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ). Преку тој еден систем наставниците, студентите, средношколците и основците, како и родителите, ќе имаат пристап до сите сервиси […]

Прочитај повеќе

Mинистерството за образование реши да креира видео игри за да воведе „дигиталн технологии“ во образовниот процес. Со оглед на тоа дека децата најмногу учат кога „не знаат“ дека учат, проектот „Учење преку игра – Видеоигри“ сака да ја искористи желбата на децата за забава и преку ниа да им ги поедноставни и, се надевам, да […]

Прочитај повеќе

Поминаа три години од стартувањето и реализацијата на проектот „Компјутер за секое дете“. Проектот е релативно успешен бидејќи во многу училишта се користат компјутерите. Како и за што, ќе треба да помине време за да се видат резултатите од сегашниве ученици. Тоа што сега е важно е да се користат компјутерите во сите училишта ширум […]

Прочитај повеќе

На Facebook ѕидот на Окно.мк се појави скриншот од кој се гледедека сајтот е блокиран низ студентските домови заради порнографија. Бидејќи интернет врската ја обезбедува Министерството за образование веднаш се помисли на политичка цензура бидејќи Окно.мк е „анти-естаблишмент“. Но, се појави дека Mинистерството користи Gateway кој е селектиран според клучни зборови да го лимитира трошењето на интернет сообраќајот по студентските домови.

Прочитај повеќе

Професор од скопска гимназија е суспендиран поради екстремни религиозни Facebook постови. Според учениците, тие немале проблем со професорот бидејќи се однесувал пристојно на часовите, но според директорката на училиштето, која доставила копии од 8 страни од неговиот Facebook профил до полицијата, професорот од „скромен религиозен човек се претворил во фанатик.“

Прочитај повеќе

Сите студенти кои сакаат да аплицираат за стипендија ќе можат да го направат тоа преку електронска пријава на http://mon.gov.mk/, сајтот на Министерството за образование и наука (МОН).

Прочитај повеќе