Поминаа три години од стартувањето и реализацијата на проектот „Компјутер за секое дете“. Проектот е релативно успешен бидејќи во многу училишта се користат компјутерите. Како и за што, ќе треба да помине време за да се видат резултатите од сегашниве ученици. Тоа што сега е важно е да се користат компјутерите во сите училишта ширум […]

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество предлага концепт кој ќе мотивира креирање на ИТ решенија (апликации) кои ќе нудат електронски услуги при тоа користејќи ги податоците на иституции. Според ИТ министерсто Иво Ивановски, приватните компании кои ќе го искористат правото на користење на податоците ќе можат профитираат бидејќи МИО ќе дозволи наплата на крајниот корисник. Според него, […]

Прочитај повеќе

По разните најави, шпекулации и нагаѓања според тоа што PayPal ќе објави на својот сајт, сепак финансискиот сервис сè уште не нуди поддршка за Македонија. Официјално нема датум. Не се знае кога ќе влезе PayPal во Македонија, тоа зависи од нив, објаснува Благица Андреева од Министерството за информатичко општество. „Во комуникација со PayPal знаеме дека […]

Прочитај повеќе

<Надополнето>Добивме одговор од Министерството за информатичко општество. Според МИО, предусловите се прифатени, но од PayPal ќе зависи кога ќе влезе во Македонија.

Прочитај повеќе

Се чини популнување на формулари и нивно читање не функционираше како што треба. Можеби со технологијата ќе го реши проблемот. Министерството за информатичко општество тестира урад со кој граѓаните ќе можат да ја оценат работа на државната администрација коритејќи смајли икони и притискајќи зелено, жолто и црвено копче зависно од квалитетот на услугата. Со новиот […]

Прочитај повеќе

Административната таксена марка за патна исправа, возачка дозвола и за студенти, отсега ќе може да се плаќа преку Android, iPhone или BlackBerry телефон. Taksena Marka е официјална апликација на Министерството за информатичко општество, и е изработена од Web Factory, дечките кои освоија второ место на Vip Android предизвикот. Апликацијата е прилично едноставна. Одбирате за што […]

Прочитај повеќе

Се подготвува нов правилник на МАРНет за „управување со врвниот македонски домен .мк и други акти неопходни за функционирањето на МАРНет. Во текот на месец февруари оваа година правилникот ќе стапи во сила со што ќе се овозможи непречено регистрирање на нови домени.“, вели Mинистерството за информатичко општество по седница со Управниот одбор на МАРНет. На седницата за претседател на новиот МАРНет е избрана Маргита Кон-Поповска, професорка на Природно-математичкиoт факултет и досегашен потпретседател на одборот на МАРНет.

Прочитај повеќе

Правилникот на МАРНет, креиран уште во 1995-та, е неправилен според Уставот, вели Уставниот суд и ја блокира службата за управување на домени се додека Министерството за информатичко општество според нов и неодамна одобрен закон не формира правилна служба за домени. Тоа може да потрае до два месеци, а ако сакате да регистрирате домен или да промените сервер/именски опслужувач, тогаш ќе мора да почекате.

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество сега ќе ја води и јавната администрација, бидејќи МИО работи на реформирање на администрацијата, односно модернизирање на администрацијата со цел да се поврзе истата преку интернет и да се намали административното малтретирање, во смисла на поефикасна работа и поедноставно завршување на работа со документи, за администрацијата и за граѓаните. „Администрацијата се […]

Прочитај повеќе

<Надополнето 5.11.10> Вкупно 65 невработени лица денеска ги потпишаа договорите за обука за ИТ-програми дефицитарни во ИТ-секторот, вели МИО.

Прочитај повеќе

<Надополнето> Слободен Софтвер Македонија ја објави најновата ревизија на Националната политика за слободен софтвер. Ревизијата може да се најде на соодветниот блог каде секој заинтересиран корисник може да сподели идеја и да ја искоментира написот. Дополнителна дискусија може да се води на форумот на It.com.mk.</надополнување>

Прочитај повеќе

Од јануари 2011 година МАРНет ќе стане јавна установа преку која ќе се либерализира .мк доменот, и ќе се овозможи регистрирање на правни и на физички лица, најави МИО. За полесна регистрација, ќе се направи мрежа на компании ширум Македонија кои ќе го претставуваат МАРНет и ќе обезбедат полесна регистрација на .мк домените. „.мк доменот […]

Прочитај повеќе