<Надополнето: 11.06.2013>  Се чини дека информацијата дека PayPal ќе дојде во Косово и Македонија е неофицијална. Официјално финансискиот сервис ќе дојде во Македонија, , според изјавите на МИОА, но не се знае кога. Михаил Стевчев од македонскиот стартап TweetsPie кои се на Webit во Истанбул ги контактираше преставниците на PayPal, кои се исто на конференцијата, […]

Прочитај повеќе

Министерството за внатрешни работи доби нова лабораторија за компјутерско вештачење. Според МВР, ваквата лаборатирија стана „неминовно потребна“ бидејќи во последниве години се зголемил интернет криминалот и користењето на информатичката технологија за вршење на кривични дела. „Почнувајќи од областа на економскиот и финансискиот криминал, преку детстката порнографија и компјутерскиот криминал, практично и не постои кривично дело […]

Прочитај повеќе

Open Data e нов сајт кој е поддршка на иницијативата за отворено партнерство со Владата, преку кој ќе може да се најдат отворени податоци од јавен карактер кои се загарантирани според Законот за слободен пристап до информации. Отворените податоци на сајтот (кој се уште е во изработка) се од јавен карактер за граѓаните и бизнис-заедницата. […]

Прочитај повеќе

Таканаречените „семафори“ кои се поставени на шалтерите за оценување на администрацијата, сега добија онлајн верзија преку која граѓаните ќе можат да ја критикуваат или пофалат администрацијата со притискање на црвеното, жолтото или зеленото копче. Онлајн семафорите можат да се најдат на semafor.mioa.gov.mk. Преку сајтот, откако ќе внесете архивски број на предмет, одделение и институција, ќе […]

Прочитај повеќе

Македонскиот пазар на .мк и .com.мк домени ќе се либерализира, што значи дека правни лица и компании ќе можат да се пријават како регистранти на .мк домените кои до сега ги издаваше Македонската академско истражувачка мрежа, МАРНет. Либерализацијата се случи една година од кога беше првично најавена. Во меѓувреме следуваше укинување на правилникот на МАРНет, […]

Прочитај повеќе

Во наредниот период ќе се отвори линија за помош која ќе го зголеми знаењето на родителите и децата за самозаштита, како и да ги насочи лицата кои сакаат да пријават детска порнографија на интернет, вели ИТ министерот, Иво Ивановски по состанокот на новото Советодавно тело за заштита на деца и млади од нелегални содржини на […]

Прочитај повеќе

Конечно Македонија ќе добие национален безбедносен тим за справување со компјутерски инциденти (CIRT). Овој тим би требало да даде поголема доверба кон владини веб сервиси, но и да стави крај на бројните пробиви, дифејсирања и други злоупотреби на .gov сајтови. „За воспоставување на Национален CIRT ќе се формира меѓуресорска група со претставници од различни државни […]

Прочитај повеќе

ИТ министерството го претстави Е-потсетник, нов веб сервис кој преку SMS порака или имејл ќе ги потсетува граѓаните за нивните административни обврски како пријавување на новороденче, лиценца за категоризација на хотели, издавање на работни дозволи за странци, потсетување за дозвола за поставени реклами на државни патишта и други досадни административни работи кои сите потсвесно сакаме […]

Прочитај повеќе

Nokia ќе креира апликации за македонскиот пазар, најави МИОА откако денес ИТ министерот Иво Ивановски се сретна со преставници од финската компанија. Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) вели дека е договорено Nokia да отвори регионален центар за развој на мобилни апликации во Македонија, која, според МИО, ќе биде единствен ваков центар во поширокиот […]

Прочитај повеќе

Од 2011-та МАРНет стана самостојна институција, а од оваа година доби и свој сопствен буџет. Регистарот на домени сега е преместен на нова локација (спроти Соборниот Храм во Скопје), а новиот директорот Сашо Димитријоски вели дека институцијата ќе биде реформирана, а домените комплетно ослободени. „Сега регистрираме .мк домени за 5 минути. Ни донесувате барање, регистираме […]

Прочитај повеќе

Иако Македонија е спремна уште од 2008-ма година (според изјавите на МИОА), сепак поради економската криза PayPal ќе дојде во првиот квартал на 2012-та, вели министерот за информатичка технологија Иво Ивановски во интервју за Кајгана. „Последниот официјален допис што го добивме од ПејПал е дека во првиот квартал на 2012 Македонија ќе биде вклучена во […]

Прочитај повеќе

За да им се помогне на лицата со оштетен вид полесно да користат компјутер, Министерството за информатичко општество, заедно со Факултетот за информациски технологии и компјутерско инженерство и Сојузот на слепите, ќе изработи синтетизатор на говор кој ќе продуцира разбирлив говор врз основа на македонскиот јазик. „Синтетизаторот на говор претставува софтверско решение кое генерира аудио […]

Прочитај повеќе