Неодамна се одржа Финхакатон во организација на Министерството за финансии. На натпреварот имаше два победнички тима: „Systems4Enterprise“составен од Стефан Митевски, Ивана Ѓорѓиевска-Стојановски и Георги Михаилов; и вториот тим во состав: Елена Андреева, Теди Пејоски, Елена Јовчевска, Каја Стоилеска, Александар Трпески и Александар Марковски. Минатата недела пишувавме за еден од победниците, а ова е проектот на вториот тим. Тимот […]

Прочитај повеќе

Неодамна се одржа Финхакатон во организација на Министерството за финансии. На натпреварот имаше два победнички тима: „Systems4Enterprise“ составен од Стефан Митевски, Ивана Ѓорѓиевска-Стојановски и Георги Михаилов; и вториот тим во состав: Елена Андреева, Теди Пејоски, Елена Јовчевска, Каја Стоилеска, Александар Трпески и Александар Марковски. Тимот изработи едноставна и супер корисна веб-апликација која на секој посетител му овозможува набрзина да […]

Прочитај повеќе

Македонските граѓани наскоро ќе можат да плаќаат одредени услуги преку мобилен телефон, интернет или кабелски оператор, најави Министерството за финансии. Промените се предвидени во измените на Законот за платен промет, кои ќе дозволат мобилните оператори да постават терминали каде што се вршат одредени услуги, преку кои ќе може да се наплати со мобилен телефон, наместо […]

Прочитај повеќе

За компјутерите, софтверот и сончевите колектори ќе продолжи да се плаќа само 5 отсто данок, се вели во новиот предлог-закон за данок за додадена вредност на Министерството за финансии. Рокот за повластената стапка за овие добра и услуги истекуваше на 31 декември 2012 година, па затоа беа потребни измени на Законот за да се донесе […]

Прочитај повеќе

Хакери користејќи phishing техники успеале да пробијат 150 компјутери од француското Министерство за финансии и да украдат документи поврзани со Г-20 организацијата чиј овогодишен собир ќе се одржи во Париз. Слични напади беа видени и против канадското Министерство за финансии во јануари. Канада беше гостин на минатогодишниот собир на Г-20.

Прочитај повеќе