Секој ден на мински полиња загинуваат или се повредуваат во просек по 10 луѓе. Секој ден! Но, ако до сега звучеше како невозможна мисија, денес има решение. Ова е сонот на креаторите на Mine Kafon Drone кои ветуваат дека нивниот дрон може да ги исчисти сите мински полиња во светот. Со мините проблем имаат над […]

Прочитај повеќе

Google Maps for Business е новата алатка во рацете на HALO Trust, британска организација која специјализира во отстранување на мини и останати воени материјали, која ќе помогне за отстранување на минските полиња во Косово. „Во Косово луѓето се враќаат во својата татковина по конфликтот во 1999, работиме во блиска соработка со властите и локалното население за […]

Прочитај повеќе

HTC ги објави спецификациите на мини верзијата на својот „flaghship“ уред HTC One. Mini верзијата пристигнува во август, а според цената треба да биде две категории пониско од својот поголем брат. Прв детал што најлесно се забележува е дека на HTC изгледа не им е доволно јасно значењето на Мini, па телефонот е само еден […]

Прочитај повеќе

Samsung официјално го претстави Galaxy S4 Мini – моќна, и компактна верзија на новиот Galaxy S4. За разлика од поголемиот 4,9 инчен S4, Mini верзијата има 4,3 инчен super AMOLED екран, 1,7 GHz процесор со две јадра, 1,5 GB RAM и 8 GB простор. Во него има спакувано куп опции на Samsung. Така Mini ќе […]

Прочитај повеќе

Apple ќе претстави мини-iPhone, помалечка варијанта на популарниот телефон кој ќе биде скоро два пати поевтин од оригиналниот, пишуваат два сериозни медиуми, првин Bloomberg, а потоа и Wall Street Јournal.

Прочитај повеќе