Познатиот блог за веб стрипови xkcd објави огромен инфографик Money во кој го разгледува користењето (и влијаниетo) на американскиот долар во неверојатен детал: од колку се трошат просечно во ресторан од просечен гост до колку троши САД во војните, колку милијардери има, колку пари имаат тие, колку се трошат за парламентарни избори во САД до […]

Прочитај повеќе

Полека но сигурно, од привлекување на 10 милиони корисници пред неколку месеци, до 1 милијарда чекирања, Foursquare станува локациска мрежа која во моментот е без посериозна конкуренција. Можеби Facebook со своите Places е конкурентен, но е без интеракцијата и игривоста која ја нуди Foursquare со освојувањето на беџови, градоначалници и доделување поени. Foursquare, бидејќи се […]

Прочитај повеќе

Како што се повеќе корисници се „закачуваат“ на Интернет, така веб сајтовите ќе забележуваат се поголеми посети и користеност, посебно огромните интернет компании како Googlе кој стана првата компанија која забележа 1.009.699.000 посетители на своите веб сајтови во мај, според comScore, компанија која следи веб податоци.

Прочитај повеќе

Facebook станува огромен. Стана секојдневно место за најновите информации и влијателен фактор дури и за претседателот на САД да ја стартува својата кампања на друштвената мрежа чие Like копче, претставено пред скоро година дена, се наоѓа на 2.5 милиони веб сајтови.

Прочитај повеќе

Google откри дека се има вкупно инсталирани околу 3 милијарди Android апликации и дека има 50 отсто повеќе симнувања на апликации од последниот квартал на 2010-та.

Прочитај повеќе

<Надополнето 01.03.11>Договорот беше најавен ланскиот август, а сега Intel и официјално ја комплетираше аквизицијата на безбедносната фирма McAfee.

Прочитај повеќе

Вредноста на Facebook се проценува на неверојатни 50 милијарда долари по нова инвестиција од 500 милиони долари, пишува New York Times. Друштвената мрежа сега вреди повеќе од eBay и Yahoo, веднаш зад Аmazon и Google.

Прочитај повеќе

Неверојатно е што во 2010 година се испратени 25 милијарда пораки. Тоа се 68 милиони твитови дневно или 2.8 милиони твитови на час, односно над 47 илјади твитови секоја минута!

Прочитај повеќе

Facebook вреди повеќе од Ebay и е трет најголем интернет бизнис по Amazon и Google во САД, вели Bloomberg. Оваа проценка е направена според SecondMarket, онлајн пазар за тргување на акции од приватни компании, Facebook вреди неверојатни 41 милијарда долари. Единствено пред Facebook се Amazon кои вредат 74.4 милијарди долари, и се разбира Google кој вреди 192.9 милијарди долари.

Прочитај повеќе

Oracle ја купи софтверската компанија за е-бизнис ATG за 1 милијарда долари. „Комбинацијата [ATG и Oracle] ќе ја подобри можноста да ја споиме целата активност околу трговијата – креирајќи попостојан и порелевантно искуство за нивните клиенти преку сите канали за интеракција, вклучувајќи онлајн, во продавници, преку мобилни уреди и преку центри за повици.“ вели Боб Бурк, директорот на ATG.

Прочитај повеќе

Сликатата погоре од Колеџот Вудвардс од Ванкувер е 5 милијардитата фотографија закачена на Flickr. „Јас сум г. 5 милијарди, и вие не можете да направите ништо околу тоа.“ вели корисникот Арон Јео кој ја закачи оваа сега славна фотографија која го означува забрзаниот раст на Flickr. Сервисот стигна до 4 милијарди лани во октомври, а пред тоа, до 2 милијарди фотографии стигна во ноември 2007 година. Flickr стартуваше во 2004 година.

Прочитај повеќе

Корисниците на мобилната Opera Mini прегледаа над 1 милијарди страни секој ден, а секоја секунда се компресираат преку 11.500 веб страни пред да ја прати таа содржина до телефоните ширум светот објави Opera славејќи го ова достигнување кое е навистина вредно бидејќи Android, iPhone и другите паметни телефони си имаат свои прелистувачи.

Прочитај повеќе