Дали размислувате да започнете со електроника како хоби? Тогаш можеби следните неколку Arduino направи сам проекти ќе бидат потребната мотивација за да го направите следниот чекор. Секако не се наједноставните проекти, но со доволно трпение сѐ е можно.

Прочитај повеќе

Креаторите на Raspberry Pi ја освоија најпрестижната инженерска награда во Велика Британија. Тимот е добитник на MacRobert наградата, која ја издава Royal Academy of Engineering, јави BBC. Номинирани за наградата беа и компанијата за онлајн безбедност Darktrace и пионерите за радио-терапија, Vision RT. Сепак девелоперите на мини компјутерот ја победија конкуренцијата. Raspberry Pi излезе во 2012 […]

Прочитај повеќе

Tinker Board е мини компјутер од ASUS кој треба да биде замена за Raspberry Pi. Компјутерот на ASUS е многу помоќен па соодветно на тој факт ќе биде наменет и за проекти кои бараат поголема искористеност на компјутерот. До сега како општ впечаток е дека самиот Raspberry Pi е повеќе од доволно моќен за оние […]

Прочитај повеќе

Raspberry Pi е еден од омилените мини компјутери на ентузијастите, а од неодамна има и нова верзија. Компјутерот е евтин и може да се користи за управување на куп работи. Мини компјутерот е најпродаваниот британски компјутер на сите времиња, а видеото од Tech HD ќе ви покаже зошто.

Прочитај повеќе