По навистина долго време, Microsoft најави дека ќе направи прoмeна во Office пакетите. Засега промените ќе пристигнат на онлајн пакетите на Office.com и Office 365. Дел од најавените промени се козметички, но дел ќе бидат добредојдени за сите. Онлајн верзиите на пакетот се надградени и сега се побрзи од било кога. Она што полесно се […]

Прочитај повеќе

Се одржа големото финале од проектот за унапредување на дигиталната писменост во Р. Македонија – Национален MOS (Microsoft Office Specialist) натпревар, во просториите на i-bank store филијалата на Стопанска банка АД – Скопје. На натпреварот кој започна кон крајот на декември 2017, се пријавија повеќе од 1000 млади, од кои 40 со најдобар резултат влегоа […]

Прочитај повеќе

Многумина немаат ништо освен љубов за Microsoft Office. Но, одредена група корисници едноставно не можат да ги прифатат или естетските промени или пак цената која се бара за негово користење. Следнава листа од најдобрите бесплатни алтернативи, ќе се потруди да ви најде достојна замена која не само што ќе е компатибилна со Microsoft Office форматите, […]

Прочитај повеќе

Ситуација кога ќе дознаете дека неповратно сте избришале важен документ знае да биде исклучително потресна, двојно повеќе доколку го најдете истиот документ во физичка, отпечатена форма и сте принудени одново да го пишувате. OfficeLens е бесплатна апликација која ја елиминира потребата за паника и автоматски го конвертира физичкиот документ во дигитален формат кој лесно може […]

Прочитај повеќе

Веќе некое време како Outlook.com има бета верзија која не само што е визуелно попривлечна туку и располага со пофункционален и проширен интерфејс од можности. За да ја проверете бета верзијата потребно е /owа/ од линкот outlook.live.com/owa/ да го замените со /mail/, да кликнете  на копчето во десниот, горен агол, Try the Beta или тука! […]

Прочитај повеќе

Во поглед на канцелариски алатки Microsoft Office и OpenOffice со години беа како две страни на една иста паричка. И двете солидни можности за извршување канцелариски должности, но едната платена, а другата бесплатна алтернатива. И потоа се појави LibreOffice, уште една бесплатна алтернатива за канцелариски алатки која успеа да ги придобие поголемиот број волонтери кои претходно работеа […]

Прочитај повеќе

Новата надградба на Office пакетот од Microsoft ќе доаѓа со повеќе надградби кои треба да им го олеснат „животот“ на корисниците. За дел од корисниците на Microsoft Word добредојдена ќе биде новата функција Editor, која додава белешки за текстот. Целта е апликацијата на корисникот да му помогне со уредувањето на текстот, исто како што ова […]

Прочитај повеќе

Microsoft ја објави јавната тест верзија на Office 2016 за Windows 7, 8 и Windows 10. За разлика од првата тест верзија која беше за професионалци и девелопери, оваа е достапна за сите и може да се преземе од сите заинтересирани. Новата верзија на Office пакетот ќе функционира на последните две верзии на оперативниот систем, […]

Прочитај повеќе

Microsoft ја прошири достапноста на бесплатен Office за студенти надвор од САД. Па сега бројот на студенти кои можат да се пријават се студентска верзија на пакетот е далеку поголем и е достапен на сите континенти, објави Microsoft на својот блог. За бесплатниот пакет е потребна валидна студенска имејл адреса со која студентите и учениците […]

Прочитај повеќе

Google Drive сега овозможува обработка на Microsoft Office документи, кој кај корисниците пристигаат како „attachment“ во имејл. Новата функција сега им овозможува на корисниците од својата пошта да го конвертираат Microsoft Office документот во соодветната Google Docs замена. „Со само еден колик на новата edit-икона во Gmail attachments, можете едноставнода ги кновертирата Office документите – […]

Прочитај повеќе

Google најде интересно решение да му конкурира на Microsoft и неговиот Office Mobile пакет. Најновата верзија на Аndroid оперативниот систем ќе доаѓа со бесплатната Quickoffice апликацијата со која може да се едитираат Office документи и презентации. Google ја купи Quickoffice во 2012-та година, па откако беше објавена Quickoffice за iPad, следеа и iPhone и Android […]

Прочитај повеќе

Популарниот пакет за едитирање на документи сега е достапен и за Android, но само за новата 4.0+ верзија. Microsoft вели дека Office за Android, како и претходно-објавените iOS и Windows Phone апликации, се дизајнирани за уреди со помали екрани, а не за таблет компјутери. Со Office за Android може да прегледувате и едитирате Word, Excel […]

Прочитај повеќе