Метрото во кинескиот град Гуангжу наскоро ќе добие системи за препознавање на ликовите. Тестовите се започнати во четири метро станици во градот. За почеток препознавањето на ликови ќе се користи на еден „безбедносен канал“ на станиците, вели South China Morning Post. Ова би требало да ја забрза проверката, но корисниците се бесни поради нарушување на […]

Прочитај повеќе

Денес Mozilla ја објави бета верзијата на Firefox зa Metro. Станува збор за пробна верзија која за почеток има неколку багови како што е смрзнување на екранот, па мора прелистувачот да се вклучува од почеток. Metro верзијата можете да ја преземете како Firefox Nighlty, а за да ја користите Metro околината, потребно е Firefox да […]

Прочитај повеќе

Google и Mozilla работат напорно за да не мора да го користите Internet Explorer на новиот Windows 8 оперативен систем. Windows 8 за десктоп има два модови (или верзии). Првиот е стандарден десктоп како што сте го навикнале, додека вториот е Metro интерфејс дизајниран за таблет компјутери со апликации кои се отвараат на цел екран […]

Прочитај повеќе

Ако ве привлече целокупниот редизајн на Windows 8 , со новиот Metro изглед кој несомнено се стреми кон минималност и функционалност, тогаш почнете да ја симнувате ISO датотеката на Windows 8 Consumer Preview од тука. Ако имате постара конфигурација и не сте сигурни дали вашиот компјутер ќе го издржи најновиот оперативен систем на Microsoft, тогаш симнете […]

Прочитај повеќе

Мicrosoft би можел да дозволи дистрибуција на слободен софтвер за Windows преку својата нова десктоп продавница која ќе стартува во февруари 2012-та година. Според Договорот за развој на апликации за Windows Store, апликациите кои се објавени под лиценци на Open Source Initiative, барем во бета верзијата на Windows Store, ќе можат да бидат дистрибуирани според […]

Прочитај повеќе

Microsoft претстави веб-базираната продавница за апликации наменета за Mango, новата верзија на Windows Phone 7 која се очекува да биде достапна за надградување во наредниве денови, и која ќе донесе бројни новини за мобилниот оперативен систем. Windows Phone Marketplace има околу 30.000 апликации, што е далеку зад Android и iOS продавниците кои надминуваат 200.000, односно […]

Прочитај повеќе

Покрај на BUILD конференцијата кога беше претставен Windows 8, Мicrosoft објави и видео за Metro апликации за комуникација како Mail, Calendar, People, Messaging и Photo со интегриран Facebook и Flickr. Метро aпликациите кои се претставени во видеото ги нема во достапна-за-симнување програмерска верзија на новиот оперативен систем. Леснотијата во креирање и поврзување на Metro апликациите […]

Прочитај повеќе

Microsoft на BUILD конференцијата го претстави Windows 8, оперативен систем кој ќе има двојна намена, за персонални и за таблет компјутери. Покрај неколку иновативни новини, интересно е и тоа што Windows 8 ќе биде збогатен и со продавница за апликации, едноставно наречена Windows Store. Microsoft на конференцијата не откри за тоа каков ќе биде системот […]

Прочитај повеќе

Microsoft објави 32-битна и 64-битна тест верзија на новиот оперативен систем Windows 8 . Верзијата не бара верификација и е наменета за програмерите кои сакаат да си поиграат со новините во системот. Не е финална, ниту бета верзија, така да може да се очекуваат грешки во работењето. Windows 8 Developer Preview Верзијата ќе ја најдете […]

Прочитај повеќе

Windows Phone 7 ќе се појави на есен, а сега започна тестирањето на новиот мобилен оперативен систем. Microsoft подели неколку прототип телефони со мобилната седумка на неколку програмери и ИТ блогови од Силиконската долина да го тестираат и рецензираат.

Прочитај повеќе