Десет индивидуалци ќе можат бесплатно да се стекнат со вештина за граѓанско новинарство, вели фондацијата Метаморфозис која објави повик за пријавување на учесници кои ќе поминат тромесечна обука за граѓанско новинарство на интернет. Учесниците ќе имаат можност да се стекнат со технички вештини за создавање на мултимедијални информации, но и да се запознаат со правилата […]

Прочитај повеќе

Измените на Законот за следење на комуникациите, кои ќе се разгледуваат на јавна расправа во Собранието на Македонија на 7 јуни 2012-та година, предвидуваат бришење или промена на клучни членови во кои се одредуваат условите под кои смее да се прислушува, временските рокови и обврските за документирање и отчет, пишува фондацијата Метаморфозис. „Целта на јавната […]

Прочитај повеќе

На 4-ти јуни со почеток во 18:30 часот во Клуб на новинари ќе се одржи десеттиот по ред Mobile Monday Macedonia каде Бардил Јашари од Метармофозис ќе презентира и ќе даде подетални одговори за националната селекција на апликации за мобилни телефони кои може да бидат номинирани за учество на Наградата на Светскиот самит за мобилни […]

Прочитај повеќе

Слобода и приватност на интернет. Oва е темата на меѓународната конференција која ќе се одржи на 21 и 22 мај, организирана од фондациајта Метаморфозис и Инстититот за човекови права и мир од Каен. Првиот ден од конференцијата, која е отворена за јавноста, но треба да се пријавите за да учестувате, ќе биде посветен на приватноста […]

Прочитај повеќе

Законот за е-отпад конечно ќе го регулира справувањето со старата и отфрлена опрема од домаќинствата и индустријата. Најавен уште во август лани, сега Законот за управување со електрична и електронска опрема и отпадна електрична и електронска опрема доби и

Прочитај повеќе

Фондацијата Метаморфозис започнува со серија настани наменети за сите претставници на невладиниот сектор, независни активисти, блогери, медиуми и други заинтересирани лица за поддршка при користење информациско-комуникациски алатки во разни области и за разни цели. Целта е да се овозможи запознавање со потенцијалите кои ги нудат компјутерските алатки за да можат што повеќе да се користат […]

Прочитај повеќе

Во тек е вториот ден од меѓународната конференција е-Општество со тема „ИКТ и животната средина: Приказна за отпадот“, организирана од фондацијата Метаморфозис, и поддржана од Европската унија како дел од проектот „Балканска мрежа за застапување при управување со е-отпад“. Вториот ден е посветен на работилниците за „зелена“ канцеларија и креативна реупотреба на е-отпад, додека првиот […]

Прочитај повеќе

Според официјалнитo истражување за навиките и состојбата на ИТ од 2011-та година на српскиот Државен завод за статистика (.pdf), се открива дека 91,8 отсто од младите интернет корисници од 16 до 24 години возраст имаат профил на друштвените мрежи Facebook и Twitter. Вкупно, од 2,4 милиони интернет корисници од сите возрасти, 62 отсто имаат профил […]

Прочитај повеќе

Веб алатката Вистиномер.мк на Метаморфозис фондацијата има интересен концепт да ги следи ветувањата на партиите, и преку „тим на стручни лица од соодветните области да ги анализира ветувањата на политичките субјекти и ги презентира во лесно читлива, агрегирана форма, заедно со систематски статистички податоци“. Секое идентификувано ветување добива оценка според степенот на исполнетост: исполнето, делумно исполнето или неисполнето.

Прочитај повеќе

Секој веб сајт користи кориснички податоци. Од IP адреса, кој прелистувач користите и колку време сте на сајтот до колачиња за да се зачува да не мора да се логирате секоја посета, заради маркетинг или мерење на посетеност. Сите овие податоци се еден вид личен белег на корисникот. И сите овие податоци треба да бидат заштитени од самиот сајт, почнувајќи со информирање на корисникот.

Прочитај повеќе


<надополнето 15.12.10> Уставниот суд ги одби промените на Законот за електронски комуникации, односно ги поништи петте одредби кои и даваа моќ на полицијата да прислушува без судски налог. Одбиени се петте измени на член 4 (точки 47 и 48), член 112 (ставовите 7 и 8), член 114 (ставовите 7, 8 и 9), член 115 и […]

Прочитај повеќе