Фондацијата за интернет и општество – Метаморфозис ги кани сите заинтересирани на настан со наслов „Слобода на интернет“. Од фондацијата ги повикуваат сите за учество, пред се: новинари, правници, адвокати и активисти. Очекувано според насловот, присутните ќе може да слушнат и да го кажат своето мислење за слободата на интернет и заштита на човековите права. На […]

Прочитај повеќе

Имате апликација за паметни телефони? Метаморфозис ве повикува да ја пријавите за учество на Наградата на Светскиот самит за мобилни апликации. Во овој момент натпреварот е во прва фаза и се избираат најдобрите апликации на национално ниво. Станува збор за награди кои ги промовираат најдобрите мобилни апликации. Натпреварот е речиси без ограничување, иако апликациите мора да […]

Прочитај повеќе

Фондацијата Метаморфозис за 1 март најави претставување на четири веб апликации со отворени податоци. Станува збор за апликации кој се изградени врз сурови податоци, а наменети се за сите идни корисници кои сакаат да им дадат смисла на податоците од институциите. Можеби сепак апликациите најмногу ќе им се најдат на новинарите и истражувачите. Проектите кои […]

Прочитај повеќе

Picodemocracy e нова мобилна апликација за iOS и Android со која граѓаните ќе можат да дадат свое мислење во мини-референдуми. Изработена од фондацијата Метаморфозис, Македонскиот центар за европско образование и Реактор, со финансиска поддршка од Европската Унија, Picodemocracy има за цел да ја зајакне транспарентноста и демократијата, така што ќе биде алатка со која граѓаните […]

Прочитај повеќе

Школата за отворени податоци – Македонија ги повикува сите заинтересирани на вториот Open Data Meetup #2 во Скопје, кој ќе се одржи овој петок, 13-ти март, во кафе бар Цреша. Поканети се сите кои ги интересираат отворените податоци, сакаат да споделат искуство или приказна или да дознаат нечија друга. На собирот ќе ни се придружи […]

Прочитај повеќе

За сите кои сакаат да копаат по суровите податоци, и да научат повеќе за нивната употреба и како тие полека го менуваат светот, Метаморфозис организира бесплатна обука во рамки во рамки на Академијата за податоци на 18-ти и 19-ти март оваа година, во ГЕМ клубот во Скопје. Тренингот ќе го водат Дона Џамбаска, како последен […]

Прочитај повеќе

Mедиумите ги игнорираат младите, иако оваа група граѓани на возраст од 15 до 30 години е проактивна во користењето на друштвените мрежи и мобилните уреди преку кои 75 од нив конзумираат информации и вести, покажа истражување направено од Елена Игнатова од Метаморфозис со кое ги истражува навиките на младите за користење на медиумите, медиумската писменост […]

Прочитај повеќе

Говорот на омраза на Интернет е нешто што го прави онлајн искуството неподносливо, но многумина не се запознаени со штетата која омразата може да ја направи, ниту пак можат да го препознаат тој одвратен говор. За да потикне дебата, фондацијата Метаморфозис стартува награден конкурс за графичко решение за пораки против говорот на омраза на Интернет. […]

Прочитај повеќе

е-Општество: Млади и медиуми е дводневна конференција во организација на фондацијата Метаморфозис и Младинскиот образовен форум (МОФ) која ги истражува медиумите од младинска перспектива, медиумите под водство на млади, медиумската писменост, квалитетот на информации, активизмот на дигиталните медиуми, музиката и движењата. Конференцијата е отворен, креативен и интерактивен простор што нуди информации и овозможува дискусија, разни активности […]

Прочитај повеќе

Од 19 до 22 октомври ќе се оддржи работилница за деца за реупотреба на електронскиот отпад, во склоп на Меѓународниот филмски фестивал Giffoni Macedonia, организирана од фондацијата Метаморфозис. Малите корисници преку ликовни работилници со цртежи ќе илустрираат интересни едукативни факти за електронскиот отпад, а потоа овие цртежи ќе бидат дигитализирани и достапни на www.oer.mk како […]

Прочитај повеќе

(Овој текст е претходно објавен од Сервис за проверка на факти од медиумите, проект на USAID за зајакнување на медиумите во Македонија, спроведуван од Фондацијата Метаморфозис. Авторот е Филип Стојановски.) Има ситуации кога е од јавен интерес да се пронајдат содржини кои биле објавени на Интернет, па потоа отстранети. Оваа лекција покажува како со помош […]

Прочитај повеќе

Со 66 гласови за, еден против и еден воздржан, Собранието во првото читање го изгласа предлог-законот за граѓанска одговорност за навреди и клевети (треба три читања законот да биде избран). Со овој предлог-законг освен што се поставуваат нови правила околу клеветите во медиумите, се наметнува и поголема одговорност врз „провајдерите на интернет-услуги“. еве како гласале […]

Прочитај повеќе