Напредни методи за потсетување и активирање одредени акции со if this than that, отклучување телефони и препознавање лица и предмети во фотографии и видеа со комплексни AI алгоритми, автоматско паметење стотици крајно комплексни лозинки преку само една апликација, како и феноменални уреди за преведување бројни јазици. Имајќи го сево ова на рака и спремно за […]

Прочитај повеќе

Проблемите со компјутерот може да се од софтверска или хардверска природа и изворот за одреден таков проблем често започнува со процеси на елиминација. Во ситуации кога вашиот компјутер замрзнува или се исклучува сам-од-себе, би можеле да помислите дека проблемот е во вашата RAM меморија. За да ја тестирате таквата хипотеза, би можеле да побарате помош […]

Прочитај повеќе

Следната генерација на RAM меморија, DDR5, ќе биде два пати побрза и два пати погуста. Организацијата која ја прави стандардизацијата JEDEC вети дека во 2018 година ќе го објават стандардот за DDR 5. Новата меморија ќе биде побрза и поштедлива од претходните генерации. JEDEC вели дека следната генерација ќе биде и со подобра искористеност на […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостинска рецензија објавена на форумот на It.mk од Кирил Ачкоски. За дискусија, слики и прашања, повелете на форумот.) Ако сте одлучиле да купите компјутер со нова платформа каква што е Z170; иако не е толку нова како X99; сигурно сте се запрашале каков DDR4 RAM да изберете. Па така и јас си го […]

Прочитај повеќе

Тајванскиот производител на меморија и гејминг хардвер, G.Skill, ја презентираше Ripjaws V серијата на DDR 4 RAM со работна фреквенција од 3.000MHz. Новиот RAM е без конкуренција во моментов. Меморијата доаѓа во сет од 8 стика од 16 GB RAM или 128GB, што најверојатно е премногу за најголем дел од корисниците. Дополнително без сомневање и […]

Прочитај повеќе

Американците во 2014 година правеле по 10,3 милијарди фотографии секој месец, покажува истражување на Shutterfly , што јасно покажува дека благодарение на паметните телефони доживуваме хиперпродукција на фотографска содржина. Но, ова и не е толку добро колку што изгледа. Земете било кои од фотографиите од пред 10 години, речиси за секоја од нив ќе се […]

Прочитај повеќе

Мicron Technology го купи својот јапонски конкурент Elpida Memory за 2,5 милијарди долари, со што американскиот производител на DRAM меморија стана вториот најголем во светот зад Samsung, пишува Reuters. Сега ќе има три големи играчи, Samsung, Micron и SK Hynix кои ќе држат 90 отсто од 30 милијарди вредниот пазар на DRAM меморија. Моменталниот проблем […]

Прочитај повеќе

Microsoft ја објасни работата на Metro апликациите кои ќе бидат „суспендирани“ додека се оставени во позадина, и потоа да продолжат со работа од каде што застанале, oвозможувајќи му така на процесорот да се посвети на апликациите кои се користат. Овој менаџмент на Metro апликациите, достапни преку Windows Store продавницата која ќе биде интегрирана со секој […]

Прочитај повеќе

Трошејќи време на 9GAG, забележавме интересен пост кој на едно место ги има соберено поинтересните форми на мемориски стикови. Мали, големи, шарени, дел од привезоци, симболични, со амблеми, со компаниски лого-а, во облик на клучеви, мечиња, касети и што уште не… сите ќе се сложиме дека постои огромен избор на USB уреди… во продолжение едни […]

Прочитај повеќе

Samsung и Micron го основаа конзорциумот Hybrid Memory Cube, со цел да развиваат и промовираат нова ултра-збиена мемориска технологија која треба да биде побрза, поефикасна и поефтина од веќе постоечката DRAM. Во овој конзорциум влегуваат и компаниите Altera, Open Silicon и Xilings. Hybrid Memory Cube ќе има за цел да ја надмине моменталната мемориска технологија […]

Прочитај повеќе

Google еволуција? Се чини дека дигиталните домородци, тие кои израснаа со Интеренетoт, му веруваат на компјутерот да помни одредени факти наместо нив, покажува истражување на универзитетот Колумбија кое е објавено во Science магазинот. Истражувањето, направено со 46 студенти, покажува дека студентите помалку се сеќаваат на ново научени факти ако се сигурни дека истите тие факти […]

Прочитај повеќе

Случајно, некои Facebook корисници добија пристап до нови прототип опции и сервиси на друштвената мрежа. По четириесетина минути од објавување на новите опции Facebook го изгаси сајтот, ја врати првобитната верзиjа и се извини за изгасеното време. Но, четириесетина минути се доволно време за да се кликне „print screen” и да се дознае за новите фан страни, интерфејсот за фотографии и за опцијата „Мемории“ за прегледување на севкупните активности на корисникот од приклучување на мрежата.

Прочитај повеќе