Intel, кој неодмна го изгуби приматот на најголем производител на чипови, е пред 32 тужби од корисници. Причините се неодамна објавените безбедносни пропусти Meltdown и Spectre. Компанијата неодамна предаде документ до US Securities and Exchange Commission, во кој пишува за 30 групни тужби. Секој од тужителите тврди дека е оштетен од акциите на Intel поврзани со […]

Прочитај повеќе

Закрпата која Intel ја издаде за да го затвори пропустот за Spectre е полоша од самиот баг кој треба да го затвори. Поради ова Microsoft во целост ја исклучи закрпата која ја обезбеди Intel на Windows 10, пренесе Engadged. Претходнo и Intel ги советувашe производителите на компјутери да престанат со надградбите. Microsoft пак ја деактивираше […]

Прочитај повеќе

Авторот на Linux, Линус Торвалдс не одбираше зборови во својата критика кон Intel.  Тој зборуваше за безбедносниот пропуст Meltdown и безбедносните закрпи кои ги издава Intel, и ги нарече тотално ѓубре. Овие зборови се дел од јавен имејл ланец. „Буквално прават луди работи, работи кои воопшто немаат смисол“, вели г. Торвалдс за закрпите. „Некој овде […]

Прочитај повеќе

Безбедносните пропусти во процесорите Meltdown и Spectre беа главен фокус на оваа епизода на GG. Гостин во студиото е Кирил “gOJDO” Ачковски кој се обидува на едноставен начин да ги објасни овие пропусти. Сепак станува збор за емисија за геминг, па може да погледнете и неколку игри за Super Nintendo Entertainment System.

Прочитај повеќе

Ако некако успеавте да не забележите, главна вест кај процесорите на почетокот на 2018 се два безбедносни пропусти. Meltdown и Spectre ги зафатија речиси сите процесори произведени последните 20 години. Процесорите од Intel, AMD и ARM се подложни на пропустот. Иако изгледаше дека само „главните“ процесори се подложни на напад, вчера безбедносна закрпа за Spectre […]

Прочитај повеќе

Meltdown и Spectrе стануваат вистински кошмар за Intel на почетокот на годината. Минатата недела дознавме дека сите процесори произведени последните 20 години доаѓаат со безбедносен пропуст. Најподложни на пропустот се процесорите кои во овој период имаа и најдобри перформанси, процесорите на Intel. Најголемиот проблем се чини Intel ќе го има поради однесувањето на директорот Брајан […]

Прочитај повеќе

Минатата година Project Zero тимот на Google пронајде два безбедносни пропусти во процесорите. Пропустите се однесуваат на Intel, AMD и ARM процесорите изработени последните 20 години. Или најверојатно, сите паметни уреди кои ги поседуваме се подложни на овие пропусти. Пропустите се присутни кај сите оперативни системи: Linux, macOS и Windows. Според објавата, заедничко соопштение на […]

Прочитај повеќе