Дневник и Утрински весник се решија да се вратат на Time.mk по еден месец од повлекувањето. Тогаш причина за повлекувањето на медиумите од агрегаторот за вести беа парите, но сега се чини го променија мислењето откако основачот на Time.mk, Игор Трајковски реши и покрај одлуката на медиумите, да ги излиста како извори но само со […]

Прочитај повеќе

Пред (околу) две недели веста за дигиталните изданија на македонските весници одекна во јавноста (и на интернет, пример: За претплатата на Вест и дигиталните изданија на Дневник и Утрински). Се разбира, нема што многу да се каже на примерот на „Вест“. Тоа е технолошки ќор-сокак, комплетно несоодветен со интернетската инфраструктура и идеја воопшто. Но, сѐ не […]

Прочитај повеќе

Суперкомпјутерот Nautilus на Компјутерскиот институт при Универзитетот во Илионис може да предвиди револуции според фактите и информациите кои се презентирани во вести од разни извори. Истражувачот Калев Летару, кој го води проектот, презентиран во First Monday, вели дека собрал 100 милиони текстови кои биле прегледувани според расположение, односно дали текстовите се за добри или лоши […]

Прочитај повеќе

Апсурдните изјави често се жешка тема за сите медиуми, пред се бидејќи предизвикуваат шок кај читателот, шок од нови нешта кои ги или не ги разбираме.

Прочитај повеќе

Објаснувајќи за како преку друштвените мрежи дознал за некои уникатни бразилски птици и досадни коментатори, Етан Зукерман, ко-основачот на Global Voices Online, вели дека има неколку нешта што можат да се научат од друшвените мрежи.

Прочитај повеќе

На сајтот на Утрински весник се појави текст „Лувр има виртуелен кустос“ во кој се пишува за интернет страницата на познатиот француски музеј Лувр и како музејот ги збогатил своите страници на интернет, со иновативна интерактивна програма.

Прочитај повеќе

Time.mk сервисот од стартувањето во февруари 2009 година со 57.000 посети месечно во 1 јуни 2010 година забележува петнаесет пати поголем раст, станувајќи сервис со над 800.000 посети во мај. Или 27.000 посети на ден. Ова се официјалните бројки кои македонскиот агрегатор на вести ги објави по повод двегодишнината од сервисот.

Прочитај повеќе

Од кога го воведе „инстант персонализилирањето“ Facebook наиде на доста проблеми и незадоволство од корисниците и организациите. И со право! Од багови со четот и пробивање на Yelp, до комплицирање на опциите и неинформирање на корисниците, Facebook со плагините направи хаос со приватноста.

Прочитај повеќе

Деветнаесет медиуми и портали се договорија на принципи и стандарди за меѓусобно превземање и споделување содржина. Иницијативата, објавена во Утрински весник, e последица од незадоволството на медиумите како нивната содржина се превзема од одредени портали и агрегатори на вести. Првичната иницијатива од јануари не беше соодветно направена и беше критикувана бидејќи пред се ги заштитуваше медиумите, без да ги заштити и веб сајтовите, но… се чини дека оваа иницијатива е поконкретна со поспецифицирани правила.

Прочитај повеќе

Претседателот на Венецуела, Хуго Чавез, побара регулирање на интернетот, за властите да имаат можност да ги изгасат сајтовите за вести и политички дебати кои според него шират лажни информации, пренесува Reuters.

Прочитај повеќе

Има откачена реклама за Nokia N900 во која еден лик се метамофорзира во телефон вриштејќи „јас сум медиум“. Уредот за кој е рекламата направена е најновиот паметен телефон, со 3G интернет, со 5 мегапиксели камера, со апликации за друштвени мрежи… се што е потребно да се сподели информација или слика брзо и лесно.

Прочитај повеќе

Неколку македонски медиуми објавија заедничко јавно писмо со кое ги опоменуваат сите веб портали и радио станици во Македонија да не преземаат нивна оригинална содржина. Еве што се вели во писмото: „На средбата одржана на 24.12.2009 присутните претставници од долупотпишаните медиуми ја утврдија штетата која произлегува од неавторизираното и неконтролираното преземање на информации од овие […]

Прочитај повеќе