Mедиумите ги игнорираат младите, иако оваа група граѓани на возраст од 15 до 30 години е проактивна во користењето на друштвените мрежи и мобилните уреди преку кои 75 од нив конзумираат информации и вести, покажа истражување направено од Елена Игнатова од Метаморфозис со кое ги истражува навиките на младите за користење на медиумите, медиумската писменост […]

Прочитај повеќе

Линкањето до содржина отсекогаш било едно од основните начела на Интернетот. Но, ова често се заборава во дебатата помеѓу медиумите и агрегаторите кои им линкаат до содржината. Во Македонија караницата се водеше околу тоа колку вреди публиката која се редиректира од агрегаторите до медумите; за првите тоа беше сосема легална технологија да заработуваат пари од […]

Прочитај повеќе

IndieVoic.es е платформа која претендира да постане своевиден Kickstarter или Indiegogo за малите независни медиуми од државите кои се во развој. IndieVoic.es е идеја на Саша Вучиниќ, поранешниот директор на српска телевизија Б92 и основач на Media Development Loan Fund, преку кој успеа да собере 120 милиони долари за развој на медиуми. Целта на проектот […]

Прочитај повеќе

…читајте од почеток. Тука ќе го најдете првиот и вториот дел од Граѓанско новинарство и активизам на Интернет. Граѓанските новинари, блогерите, тие се насекаде. Рекс Хејмок е беше еден од луѓето кои на 18 февруари, 2004 година присуствуваше на состанокот со тогашниот претседател на САД, Џорџ Буш, на кој се зборуваше за економските проблеми во […]

Прочитај повеќе

…читајте од почеток. Тука ќе го најдете првиот дел од Граѓанско новинарство и активизам на Интернет. Сите нови технолошки алатки и сервиси денес граѓаните ги користат за откривање на вистината и активизам. Досега многупати интернет заедницата заедно се обидела да издејствува и да дојде до вистината како што го направи тоа во септември 2002 година […]

Прочитај повеќе

Порано луѓето се собираа околу радиото или телевизорот за да ги слушнат последните случувања, купуваа весници кои пренесуваа вчерашни вести, а магазините генерирале оригинална содржина со различни прегледи. Ден Гилмор во својата книга We the Media објавена во 2004 година, објаснува каква била ситуацијата на граѓанското новинарство, како тој почнал да се занимава со новинарство […]

Прочитај повеќе

Новиот текст на Законот за медиуми од вечерва повторно ќе биде достапен за разгледување и коментирање. Според Министерот Иво Ивановски vо новиот текст се направени низа промени за „допрецизирање и појаснување на дефинициите“. Тоа што е најзначајна промена е што во новиот предлог-закон извршена е променет на членот 4 кој сега вклучува „Слободата на медиумите […]

Прочитај повеќе

Се подготвуваше зад затворени врати, и сега новиот нацрт на Законот за медиуми и аудиовизуелни услуги се појави и пред нас – граѓаните за да го разгледаме. Законот предвидува доста промени и обврски во структурата на медиумите. Според властите овој закон ќе ги отргне новинарите од влијанието на сопствениците, ќе добиеме потранспарентни медиуми и независно […]

Прочитај повеќе

Честопати значењето на појавата на интернет се поистоветува со значењето на појавата на Гутенберговата печатница. Аргументацијата зад ова е едноставна: интернетот, како и печатницата, ги омоќува поединците и ја овозможува и забрзува ерозијата на општествените авторитети. Во времето на Гутенберг тоа била католичката црква. Денес тоа се државите. Сепак, не толку видлива жичка ги поврзува […]

Прочитај повеќе

Загребскиот стартап iStudio работи на нова верзија на MediaToolkit алатката која овојпат ќе треба да биде вистински чекор напред кон стартување на стартап. МediaToolkit е алатка која наоѓа локални содржини кои имаат потенцијал да генерираат интерес на друштвените мрежи. Не е бесплатна, но пред се е наменета за уредници, новинари, брендовите и блогерите кои сакаат […]

Прочитај повеќе

Телеграф МКД ќе биде портал составен од независна редакција од 50 новинари која ќе биде активна 24 часа секој ден во неделата, најави Дневник. Овој македонски дневен весник е во сопственост на Медиа Принт Македонија која станува стратешки партнер со Internet Group од Србија. Internet Group е компанија која се занимава со интернет трговија, развој […]

Прочитај повеќе

Дневник и Утрински весник се решија да се вратат на Time.mk по еден месец од повлекувањето. Тогаш причина за повлекувањето на медиумите од агрегаторот за вести беа парите, но сега се чини го променија мислењето откако основачот на Time.mk, Игор Трајковски реши и покрај одлуката на медиумите, да ги излиста како извори но само со […]

Прочитај повеќе