Анализата на новинските сајтови покажува дека Интернет е полн со лошо дизајнирани весници и медиуми. Најголема причина за ова се рекламите кои се појавуваат на секоја страна, па конечна жртва на монетаризацијата не е само дизајнот, туку и брзината, вели Monday Note. Сајтовите кои треба да пренесуваат информации, и за да се појават повисоко во […]

Прочитај повеќе

Европските сајтови ќе се сметаат за одговорни за коментарите кои ги оставаат нивните читатели. Судот за човекови права во Стразбур одлучи дека естонскиот веб сајт Delfi може да биде одговорен за коментарите кои ги оставаат читателите. Тоа што е можеби и поголемо изненадување е дека сајтот може да биде одговорен дури и за коментарите за […]

Прочитај повеќе

Можеби македонските телевизии се посрамени, но сепак се чини дека телевизијата им значи на луѓето, барем за уште некое време. Според Reuters Institute for the Study of Journalism, се поголем е бројот на корисници кои вестите ги читаат на веб портали во најголем дел од државите на Европската Унија, но и останатите држави со подлабока […]

Прочитај повеќе

Facebook ja претстави Instant Articles, коај е нова платформа што овозможува објавување на статии на друштвената мрежа. Идејата зад платформата е да го забрза вчитувањето на содржини, бидејќи заклучиле дека линковите се отвораат пребавно или во просек потребни се осум секунди за отворање на секоја статија. Први партнери на мрежата се New York Times, BuzzFeed, […]

Прочитај повеќе

Во последниве неколку месеци Facebook одржуваше тајни разговори со поголем број на медиуми. Тема на разговорите било хостирање на содржините кои ги објавуваат медиумите да биде на мрежата, открива New York Times. Првите партнери на друштвената мрежа најверојатно ќе бидат The New York Times, BuzzFeed и National Geographic, а блиску до договор со Facebook e […]

Прочитај повеќе

Дигиталното новинарство мора да вклучува разговор со публиката, и во оваa комуникација коментарите се клучни, а нивното отстранување е огромна грешка, вели Арон Пилхофер, дигитален уредник на Guardian. Г. Пилхофер зборуваше за проблемот со кој се соочуваат медиумите со несоодветни коментари. Наместо модерирање, многу медиуми решаваат едноставно да ги изгасат коментарите. Ваквиот тренд ќе може […]

Прочитај повеќе

Colomb.io е хрватски стартап кој преку Android и iOS апликации ги поврзува новинарите и публиката. Апликацијата овозможува новинарите да креираат содржини со помош на „краудсорсинг“ на информации од публиката, или барем да понуди можност за известување од прва рака од присутните на местото на настанот. Colomb.io е и геолокациска алатка која им овозможува на медиумите […]

Прочитај повеќе

Британската разузнавачка агенција GCHQ ја пресретнува електронската пошта на новинарите во некои од најголемите светски медиуми, пишува Guardian, повикувајќи се на доверливите документи на NSA кои ги достави поранешниот аналитичар Едвард Сноуден. Помеѓу медиумите „под надзор“ на будното око на агенцијате се BBC, Reuters the Guardian, New York Times, Le Monde, Sun, NBC и Washington […]

Прочитај повеќе

Tелевизискиот гигант CNN одлучи да користи беспилотни летала за известување на вестите, иако за законот за комерцијална употребна на беспилотни летала се расправа во САД. Телевизијата има договор со Федералната администрација за авијација (FAA) за креирање на законска рамка со која ќе биде дозволено користењето на беспилотни летала за известување. „Наша цел е да отидеме […]

Прочитај повеќе

Фонд предводен од Google, француската влада, француските медиуми, како и краудсорсинг кампања, успеја да соберат над 1,5 милиони долари кои ќе ги донираат на францускиот сатиричен магазин Charlie Hebdo. Mагазинот изгуби 12 новинари во еден од најстрашните терористички напади во земјата. Парите се собрани како поддршка за слободата на говор и новинарстовото, и ќе бидат […]

Прочитај повеќе

Facebook и YouTube ги предводат друштвените медиуми како главен извор на информации, вели Pew Research Center во интересна анализа за како новите медиуми ги променуваат вестите – од начинот на како ги конзумираме до вклучување во публиката во дистрибуција на информацијата. Како што традиционалните медиуми преминуваат во дигитални, така друштвените медиуми стануваат се позначаен фактор […]

Прочитај повеќе

Нов руски закон воведува ограничувања за корисниците на друштвените мрежи и контрола врз популарните блогери кои, ако имаат над 3.000 читатели на ден, ќе мора да се регистрираат како медиум во агенцијата за медиуми Roskomnadzor. Целта на законот, изгласан во мај, а стапува на сила од 1 август, е да се идентификуваат блогерите, односно да […]

Прочитај повеќе