Тим научници од Универзитетот на Аризона тврди дека ги изработиле најреалните роботизирани нозе до сега. Тимот инженери кој ги изработил нозете, посветил големо внимание на контролата и управувањето со движењето со цел да го „имитираат“ центарот за движење на човекот. Кај човекот, центарот за движење собира податоци, генерира импулси, но и  ги контролира деловите на […]

Прочитај повеќе

Скоро 100.000 луѓе беа охрабрени да се пријават како донатори за органи преку новата апликација на Facebook, преку која корисникот може да ги информира другите корисници дека е донатор. ABC пишува дека на првиот ден од стартот на апликацијата здравствените установи во 10 американски држави имале пријави колку што имале во изминатиот месец , а според податоците […]

Прочитај повеќе

Технолошкиот напредок на медицината е особено значителен во последните неколку години. Сега, има надеж и за оние кои одамна го изгубиле видот, повторно да можат да го видат светлото на денот. Се работи за вештачка ретина (очна мрежница) преку која лицето на кое му е вградена може да гледа „груба“ слика од 60 светлосни точки, споредено со милионите кои ги гледаат здравите. Но, сепак е нешто нели?

Прочитај повеќе

Lumosity е креативен стартап кој се грижи за нашиот мозок кој го користат над 11.000 корисници од повеќе од 190 земји. Иако почна како веб базиран сервис, сега постојат и апликации за iPhone, Android и webOS, кој досега биле симнати повеќе од 6 милиони пати.

Прочитај повеќе