Google го прошири својот Knowledge Graph на здравствените симптоми кои корисниците ги пребаруваат на нивниот пребарувач, јави компанијата на својот блог. Oва значи дека кога ќе го прашате Google за вообичаени здравствени проблеми, ќе почнете да добивате релевантни медицински факти од Knowledge Graph. „Ќе ви ги прикажеме вообичаените симптоми и лекувањето на болеста, како и […]

Прочитај повеќе

Американската агенција за храна и лекови FDA ќе ги регулира преносните уреди кои се рекламираат дека ќе го подобрат здравјето на корисниците. Станува збор за регулирање на уреди кои се рекламираат како вистински медицински помагала, а не за паметни уреди кои овозможуваат надгледување на состојбата или даваат совети за вежби, вели Medcity News. Поточно регулирани […]

Прочитај повеќе

Хрватска полека но сигурно станува вистиниски инкубатор за стартапи и иновативна технологија. По Teddy the Guardian, Rimac Automobile, Bellabeat и куп други стартапи, следната иновација доаѓа од Vitastiq. Стартапот претстави уред кој по пат на неинвазивна метода овозможува брзо и едноставно мерење нивото на витамини и минерали во организмот на корисникот и нивно следење со […]

Прочитај повеќе

Идејата на Google да претстави паметни очила кои сите ќе ги носат наиде на проблеми откако луѓето се пожалија за приватноста и ограничените функционалности. Но, една индустрија најде вистинска намена на Google Glass. Oчилата се покажуваат како успех во медицината каде започнува да има посериозни инвестиции. Најголемо внимание го привлече стартапот Augmedix кој успеа да […]

Прочитај повеќе

Сите сме киборзи! Без разлика што делови од машини не ни се вградени во органите, паметните телефони, неорганска кожа која не заштитува и текст наместо глас прави да бидеме поповрзани со технологијата од порано, вели Verge. Дека полека стануваме зависни од машините најдобро се покажува во работата на тим на „биохакери“ кој работи на замена […]

Прочитај повеќе

Наскоро нова технологијата би можела да овозможи рано детектирање на неколку видови на рак во нивните почетни стадиуми. Технологијата е засновена на microRNA детекција, која досега е најветувачки маркер за детектирање на ракот. Тимот кој работи на развој на оваа технологија е составен од научници од Чиле, Панама, Мексико, Израел и Грција, и можеби го […]

Прочитај повеќе

Пред нешто повеќе од една година малечкиот Габриел Мандевил беше првото новороденче чиј хируршкиот зафат лекарите го вежбаа на 3Д отпечаток. Габриел имаше чести епилептични напади, и откако ги испцрпија останатите можности, лекарите се одлучија за хемисферектомија, операција со која се одделуваа здравиот дел на мозокот од делот кој ги создава епилептичните напади. Ова е […]

Прочитај повеќе

Треттата универзитетската болница во Пекинг е првата медицинска установа која успешно изврши хируршки зафат со кој на 12 годишно момче му е вграден 3Д-отпечатен пршлен. Операцијата беше неизбежна откако му беше дијагностициран тумор на ‘рбетниот столб. Лекарскиот тим мораше да му го отстрани вториот пршлен, а на неговото место е вграден имплант креиран со 3Д-печатење, […]

Прочитај повеќе

Oculus Rift нема само да се користи за играње или гледање на филмови. Неговата можеби најинтересна и корисна примена ќе биде како тренинг алатка. Фондацијата Мoveo ја финансираше првата 3Д операција која ќе биде од огромна помош на студентите по медицина. Најпрво на Декарт универзитетот во Париз со две синхорнизирани GoPro-камери поставени на главата на […]

Прочитај повеќе

Athelas е апликација која името го доби од чудотворната билка од универзумот на Господарот на прстените. Станува збор за медицинска апликација која овозможува анализа на крвта со помош на паметен телефон и леќа која се додава на телефонот. Athelas е креирана на хакатлонот одржан на Y Combinator хакатонот. Апликацијата може да детектира маларија, хронични заболувања, […]

Прочитај повеќе

Регуларот за медицински помагала во САД ја одобри роботската рака креирана под покровителство на DARPA за употреба во медицината. Раката е креирана од DEKA Research and Development Corp од Њухемпшир и до неодамна беше на тестирање. DEKA Arm System овозможува повеќе движења истовремено, но и далеку попрецизни и поделикатни движења отколку што се можни со […]

Прочитај повеќе

Паметните телефони можат да заменат добар дел од функциите и прегледите за кои е потребна скапа медицинска опрема, вели Ендрју Баставрос во својот TED говор. Г. Баставрос покажува како конвој со скапа медицинска опрема, сега е заменет со човек на велосипед со паметен телефон кој ги испраќа информациите до лекари специјалисти кои лоцирани било каде […]

Прочитај повеќе