Технологијата сѐ повеќе им ја олеснува работата на лекарите. Не само со вештачката интелигенција која го олеснува дијагностицирањето, туку и преку симулациите. Симулациите ќе овозможат тренинг и за најретките и најтешките болести. Питер Ваинсток од Бостонската детска болница, во својот TED говор зборува за тоа како 3д-принтерите хардверот и софтверот ја менуваат нивната работа. Технологијата […]

Прочитај повеќе

Бугарскиот стартап акцелератор LAUNCHub Ventures инвестираше 500.000 евра во словенечката компанија Mediately. Mediately е компанија која работи на мобилни апликации наменети за лекари и фармацевти. Софтерот кој го изработуваат им овозможува на лекарите поедноставно да дијагностицираат и да следат реума. Другиот софтвер е база на лекови и е наменет за фармацевтите. Средствата од инвестицијата ќе […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција на Google го дијагностицира слепилото предизвикано од дијабетес со подеднаква точност како и лекарите. Google Brain е дел од Google кој целосно е фокусиран на примена на вештачката интелигенција во медицината. Дијабетесот е главна причина за слепило кај возрасните, пишува Wired. Сепак можноста за рана дијагноза овозможува поефикасен третман и спасување на видот. […]

Прочитај повеќе

Камерите и микрофоните на паметните телефони станаа толку добри што овозможуваат поширока примена од првично замислената. Микрофонот на телефонот е доволно чувствителен да може да направи разлика и по зуењето да го препознае комарецот што лета. Апликација, создадена од група студенти кои ја нарекуваат „Shazam за комарци“ може по зуењето да ги препознае комарците кои […]

Прочитај повеќе

Томислав Миленковиќ и неговите колеги од Швајцарскиот институт за технологија развиваат технологија која ќе им помогне на луѓето со повреди на ‘рбетниот столб. Прекинот на нервите е една од причините за парализа, а г. Миленковиќ и неговиот тим започнаа со тестови на мајмуни, јави Nature. Првите резултати се охрабрувачки, а тимот на два парализирани резус […]

Прочитај повеќе

Истражување кое за првпат се прави на луѓе е првиот чекор кој на параплегичарите ќе им овозможи во иднина да живеат нормален живот. Целта на истражувањето е да се создаде вештачка рака која не само што ќе се движи како и природната, туку корисникот ќе има и чувство како тоа да го прави со вистинска рака. […]

Прочитај повеќе

Илјадници книги за технологија, наука и медицина од издавачот Springer издадени пред 2005 година сега се бесплатно достапни за преземање во .pdf формат, јави LifeHacker. Станува збор за техничка литература која вообичаено е потешко достапна, и често поскапа. Над 50.000 книги се од областите наука, технологија, инженерство и математика, а без сомневање се корисни за […]

Прочитај повеќе

Google и официјално ја креираше првата компанија под Alphabet, и тоа ќе биде медицинската компанија за леќи – Life Sciences. Ова не е никакво изненадување со оглед на тоа дека Лери Пејџ најави дека со креирањето на Alphabet ќе се форсираат иновативни проекти. Креирањето на новата компанија, овојпат го објави Сергеј Брин на Google Plus […]

Прочитај повеќе

Американската агенција за храна и лекови (FDA) ја издаде првата дозвола за лекарства креирани со 3Д принтер. Лекот против напади предизвикани од епилепсија, Spritam, на Aprecia Pharmaceuticals е првото апче отпечатено со ваков уред кое ќе се издава на пациенти, јави BBC. Предноста при принтањето на лекарствата е што се овозможува поглема прецизност, а поради […]

Прочитај повеќе

Apple има желба да ја модернизира медицината, или барем да ја направи попристапна со најавениот Research Kit. Ова е платформа за медицински истражувања, која компанијата ја изработи во соработка со водечки медицински институти, и за која има апликации со кои корисниците можат да си водат грижа за здравјето. 9to5mac објави што овозможуваат првите пет апликации […]

Прочитај повеќе

Запознајте ја Molly, медицинска сестра која ја знае целосната медицинската историја на пациентите, се грижи за секој свој пациент подеднакво и постојано го прави ова со насмевка. Molly e аватар на стартапот Sense.ly кој треба да даде човечко лице на телемедицината, извести Microsoft на својот блог. Веста доаѓа од блогот на Microsoft бидејќи Molly го […]

Прочитај повеќе

Брзината со која паметните телефони земенуваат лабораториска опрема која вообичаено се наоѓа во болниците е изненадувачка. Откако пред околу две години дознавме дека има iPhone додаток кој заменува микроскоп за откривање на цревни паразити, сега дознаваме дека еден додаток, наречен Dongle, е доволен вашиот паметен телефон или iPod да дијагностицира присуство на ХИВ вирус или […]

Прочитај повеќе