Камерата на паметните телефони и самите телефони се доволно моќни да се користат и во медицински цели. На почетокот камерата на iPhone се користеше за детектирање на цревни паразити; па со апликација се препознаваа комарци, дури има и решенија за рана детекција на ракот. Во оваа насока и е апликацијата BiliScreen. Софтверот преку селфи фотографија детектира опасност од […]

Прочитај повеќе

По инвестицијата од 500.000 фунти во македонско-британскиот InPlayer, South Central Ventures ја објавија својата нова инвестиција од 200.000 евра во Virtus Vita, глобална компанија за дијализа и патување со визија за револуција во секторот за медицински туризам со својата платформа за медицинска резервација. Светската популација расте и патувањето низ меѓународните граници, со намера да се добие […]

Прочитај повеќе

Неколку телевизии во Македонија имаат контактни емисии во кои гости се доктори. Ако барем еднаш сте погледнале некоја од овие емисии, најверојатно веќе знаете дека постои огромен интерес од гледачите. Македонската апликација Expert TV нуди токму ваква или барем слична содржина. Лекари специјалисти говорат на теми за здравјето. Содржините се пренесуваат преку релативно куси видеа, […]

Прочитај повеќе

Печатењето на органи веќе одамна не е новост. Вообичаено ова се коски или некои помалку подвижни органи. Овој пат тим истражувачи од ETH креираше срце од силикон. Новата технологија надминува дел од проблемите кои ги имаат вештачките срца. Силконот за разлика од другите материјали, како пластиката или металите, подобрo се поврзува со ткивото. За креирање […]

Прочитај повеќе

Напредокот на технологијата и 3д-принтерите ја поместија границата кога се во прашање вештачките екстремитети. Сепак вистински корисна протетика, која може делумно да ги замени рацете или нозете не може да се замисли без роботика. За жал, ваквите софистицирани протези достигаат цени и до  100.000 US долари. Момо Сатон има десет години, а користи протеза од […]

Прочитај повеќе

Алгоритам е подобар за дијагностицирање на срцева аритмија од лекар. Вештачката интелигенција, може да се покаже клучна за навремено дијагностицирање и превенција, смета тимот на Ендрју Нг, од Станфорд. Тимот од Стенфорд алгоритмот го „наполни“ со куп ЕКГ податоци. Потоа го дотераа алгоритмот да ги препознава разликите помеѓу безопасната аритмија и сериозните проблеми. Вообичаено кардио […]

Прочитај повеќе

Времето е клучно за третирање на срцевите напади и понекогаш минути се клучни за спас. Дронови со дефибрилатор во просек се 16 минути побрзи од службата за итна медицинска помош, пренесува Guardian. Ова се резулати на истражувањето на Karolinska Institute од Стокхолм. Истражувањето е направено во симулирани напади, а не во вистински случај на срцев […]

Прочитај повеќе

Докторите со помош на вештачка интелигенција можат да предвидат со 96% точност кое бебе ќе развие аутизам. Компјутерот ги анализира сликите од скенирањата на мозокот на 6-месечно бебе. По анализирањето ја предвидува опасноста за развој на аутизам на 2 годишна возраст, јавува Sciencemag. Истражувањето опфати 59 помлади браќа и сестри на деца со ASD. За […]

Прочитај повеќе

Дизајнерите на чипови, ARM, најавија нов проект во соработка со истражувачи од САД. АRM ќе дизајнира чипови кои ќе може да се користат во имплатнтите во мозокот на луѓето. Овие импланти треба потоа да се користат кај пациенти кои имаат повреда на ‘рбетниот столб и немаат контрола врз екстермитетите. Кога ќе биде готов системот не […]

Прочитај повеќе

Развојниот центар на Microsoft во Кембриџ, изработи уред налик на часовник кој во иднина може да им помогне на пациентите со Паркинсон. Прототипот на уредот го изработи директорката на иновативниот центар Хајанг Женг. Нејзината пријателка, уметницата Ема Лотон, ја има оваа болест и со години не црта или пишува. Уредот сега е надвор од концепт фазата и […]

Прочитај повеќе

Систем од робот и хирург е иднинaта на хируршките операции. Роботот овозможува едноставно управување на далеку помалите „рачиња“ на роботите кои може да ги прават истите работи како и луѓето. Роботот da Vinci е доволно софистициран да може да исече лушпа од зрно грозје и да ја зашие повторно назад.

Прочитај повеќе

Еден од најголемите производители на преносни компјутери, Garmin и телездравствената компанија Tactio Health Group, најавија соработка. Ова ќе овозможи уредите на Garmin да се користат како дополнителни уреди кои преку Bluetooth ќе се поврзат со сензорите. Преку куп сензори се следи работата на срцето, пулсот, крвниот притисокот и слично, без воопшто да се наруши она што […]

Прочитај повеќе