Овој текст е дел од серијалот “ФИТР грантови” во кои што ги контактиравме фирмите кои имаат ИТ решенија на последнитe повици за грантови на ФИТР. Идејата зад серијалот е јавноста подобро да се запознае со компанијата, продуктот и очекувањата поврзани со грантовите. ИТ.МК се обиде да стапи во контакт со сите компании од ИТ секторот […]

Прочитај повеќе

Истражувачи од Универзитетот Минесота, објавија дека изработиле решение кое ќе овозможи принтање се стем клетки и користење на овие отпечатоци за лечење на повредите на ‘рбетот. Технологијата постоеше и досега и се користеше за креирање на пластични калапи во кои потоа се сместуваа клетките. Сепак проблемот е кога се принта со клетките се уништуваат и […]

Прочитај повеќе

Kuka Robot Group без сомневање се дел од најмоќните роботи. Компанијата неодамна претстави систем на робот и проширена реалност кој може да ја биде иднината операционите сали. Со овој систем хирургот кој управува со роботот може да биде на едниот, а да оперира од другиот крај на светот. Дополнително, роботот е со повратна врска, па […]

Прочитај повеќе

Можноста од набљудување на симптоми на куп луѓе истовремено дава интересни можности за дијагностика. Истражувања на лекарите кои го користат Apple Watch како сензор за следење, овозожија дијагностицирање на повеќе болести со прилично висока точност. Последна болест на листата е дијабетесот. Основачот на Cardiogram откри дека Apple Watch сега може да дијагностицира шеќерна болест со […]

Прочитај повеќе

Не е никакво изненадување дека Apple сака од својот часовник да направи и здравствен додаток. Сепак во недостиг на апликации и истражување, засегa Apple Watch ќе остане примарно, фитнес додаток. Сепак Apple се обидува да го промени ова. Во соработка со Stanford Medicine компанијата ќе се обиде да го искористи часовникот за прeпознавање и регистрирање […]

Прочитај повеќе

Кинеската вештачка интелигенција Xiaoyi успеа да освои доволни поени и успешно да го положи лекарскиот испит, јави  South China Morning Post. Иако вештачката интелигенција последните неолку години се покажува како подобра од лекарите во неколку полиња, ова е прв пат да го положат лекарскиот испит. Xiaoyi испитот го помина со 456 поени, 96 поени над […]

Прочитај повеќе

Управата за храна и лекови на САД (FDA) даде дозвола за првото паметно апче. Апчето доаѓа со сензор со кој може да следи дали е испено. Дополнително, пациентот ќе може да ја коментира својата состојба. Abilify MyCite доаѓа од јапонската компанија Otsuka Pharmaceutical. Првото апче кое ќе доаѓа со сензор е антипсихотик кој се користи […]

Прочитај повеќе

Студентите од Мекмастер универзитетот ја освојија наградата James Dyson Award за 2017. Наградата се доделува за најдобрата иновација од студенити, за да ги мотивира следните генерации на инженери. Оваа година ова несомнено ќе биде случај, со оглед на тоа дека креираа уред кој го детектира ракот на кожа во рана фаза. Уредот го нарекоа sKan и […]

Прочитај повеќе

Израелскиор медицински стартап Zebra Medical Vision презентираше услуга која на корисниците ќе им овозможи пристап до вештачката интелигенција. Корисниците за 1 долар ќе можат да ги испратат резултатите од прегледите и да добијат преглед од вештачката интелигенција, јави Engadget. Вештачката интелигенција може да прегледа и дијагностицира резултати од магнетна резонанца и компјутерска томографија. Потоа може да детектира […]

Прочитај повеќе

Во иднина, наместо да го бараат најдобриот хирург, луѓето можеби ќе го бараат најдобриот робот. Тестовите на роботот Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) покажуваат дека роботот оперира побрзо и попрецизно од луѓето. Тестот на STAR покажува дека роботот поради поголемата прецизност прави и помалку штета на околното ткиво, пренесе IEEE. Прецизноста е исклучително важна при […]

Прочитај повеќе

Следниот месец болниците во Швајцарија ќе започнат да користат дронови за своите потреби. Станува збор за автономна мрежа за достава дизајнирана од Matternet. Платформата во Швајцарија започнува да се користи веќе следниот месец. Можеби најголем атрибут е едноставноста за користење. Корисникот не треба да знае како функционира системот, па дури ниту како да го прикачи пакетот. […]

Прочитај повеќе

Според извештајот на светската здравствена организација и светската банка, во 2015 година имало над 400 милиони луѓе кои немале пристап до основни здравствени услуги. Дополнително, истражување од World Health Organization предвидува дека во наредните десетици години светот ќе се најде во ситуација каде ќе недостасуваат скоро 13 милиони здравствени работници, што значи дека процесот на […]

Прочитај повеќе