Пред 10 години Црна Гора беше последната држава која се отцепи од некогашната федерација. Граѓаните со мала разлика се одлучија за самостојност. Оттогаш државата: се отвори за странски инвестиции; се подготвува за влез во ЕУ и НATO; a доменот .me стана најголемиот извозен производ, учествувајќи со 2% во извозот на земјата. Од пред половина година топ […]

Прочитај повеќе

Најверојатно кога некој ќе ја спомне Црна Гора, доменот .me не е првото нешто што ви паѓа на ум. Но, овој домен ја прослави земјата. Благодарение на значењето што „me“ го има на англиски јазик, Црна Гора успеа да „извезе“ 800.000 домени во целиот свет, или 16 милиони евра донесени пари во земјата. Дури и […]

Прочитај повеќе

Црногорскиот .ме домен слави три години од кога ја стартуваше отворената регистрација на топ-левел доменот. Денеска популарниот .ме домен е регистриран над 530.000 пати во 200 земја, од кои 52.92% од .ме регистрираните домени се базирани во САД, 7,68 отсто се во Велика Британија, и следат 3.8 отсто во Германија, Канада и Јапонија. Популарноста на […]

Прочитај повеќе

Читајќи ги вестите на Read Write Web, блог за технологија, наидов на рекламен банер во кој пишуваше: „see.me, fly.me, web.me, call.me… Why .me? Because .me is you". Знаев дека .me доменот е домен на Црна Гора, како што .mk е домен на Македонија, па кликнав на рекламата да видам за што се работи.
 
Доменот е доста атрактивен. Kaко што покажува рекламата, игра со зборови може да биде навистина интересна: love.me, share.me drive.me, kiss.me, web.me, see.me, mary.me, lizni.me, bakni.me, sakaj.me, ubi.me …

Прочитај повеќе