Во секој компјутер, една програма е задолжителна. Добро антивирусно решение е главната безбедносна порта која ве штити од сите оние кои сакаат да ја загрозат стабилноста на вашиот систем. Многу сопствениците на Windows 10 се задоволни од потенцијалите на Windows Defender, но многумина не сакаат да ја препуштат судбината на нивната безбедност во рацете на […]

Прочитај повеќе

Анти-вирусот McAfee наскоро ќе престане да постои и ќе биде интегриран во Intel под името Intel Security. Станува збор за ребрендирање на антивирусот кое започнува веднаш, а ќе заврши до крајот на 2014 година. Ребрендирањето го најави лично извршниот директор на Intel, Брајан Крзанич, а е дел од многуте објави кои ги има Intel на […]

Прочитај повеќе

Основачот на безбедносната компанија McAffe, Џон Мекафи, ја најави својата нова иновација за која вели дека може да ја надмудри американската Агенција за национална безбедност (NSA). NSA е инволвирана во скандалите кои, со помош на доверливите документи на Едвад Сноуден, откриваат дека агенцијата буквално го прислушува Интернетот и може да пристапи до податоците на милиони […]

Прочитај повеќе

Безбедносната фирма McAfee вели дека го откриле најголемиот сајбер напад до сега кој во период од пет години таргетирал куп светски организации како Олимпискиот комитет, Обидинетите нации, безбедносни компании, вкупно 72 организации и влади од 14 земји. Крстен од McAfee како „Операција сомнителен стаорец“, според Remote Аccess Тool (англ. rat = стаорец), сајбер нападот бил […]

Прочитај повеќе

<Надополнето 01.03.11>Договорот беше најавен ланскиот август, а сега Intel и официјално ја комплетираше аквизицијата на безбедносната фирма McAfee.

Прочитај повеќе

Со растот на популарноста на разновидните мобилни платформи, тие стануваат мета на малициозните закани, вели McAfee во својот извештај McAfee Q4 кој ги сумаризира заканите кои не демнеа во 2010 година. Овој извештај се однесува на четвртата четвртина на 2010, но прави осврт и на целата ланска година.

Прочитај повеќе

На 8 април годинава кинескиот телеком киднапирал 15 отсто од светскиот интернет сообраќај, држејќи ги во „заложништво“ цели 18 минути, се вели во извештајот на Комисијата за економски и безбедносен преглед меѓу САД и Кина.

Прочитај повеќе

Големите земји се спремаат за „сајбер ладна војна“, спроведуваат сајбер шпиjунажа и тестираат мрежи за да можат да започнат и да водат војна, вели извештајот на McAfee кој е базиран на анализи на неодамнешни напади на национални мрежи и владини сајтови. За извештајот McAfee направиле и интервјуа со 20 експерти за надворешни односи, експерти за национална безбедност и за интернет безбедност.

Прочитај повеќе

Секоја компанија, зависно од нивната примарна цел, врши годишен или полугодишен извештај со статистички резултати и предвидувања околу работната индустрија. Досега, (барем јас колку можев да најдам) ви претставувам 4 сигурносни извештаи за 2007 година и предвидувања за 2008, како и статистичка споредба до 5 или повеќе години наназад.

Прочитај повеќе