Просечна брзина на Интернет во минатата година порасна за 29 отсто и сега изнесува 3,6 Mbps, порастот во споредба со последниот квартал е 10 отсто. Најзабележителен е порастот на мобилниот интернет сообраќај кој за една година пораснал 80 отсто, вели Akamai во последниот State of Internet извештај. Повторно држава со најбрз интернет е Јужна Кореа […]

Прочитај повеќе

Во Македонијa интернетoт во просек симнува со 11,17 Mbps, се вели во најновиот извештај на NetIndex, oдносно Speedtest.net, направен со анализа на 408.000 уникатни IP адреси од земјава и околу 3 милиони тестови во период од октомври до ноември. Можеби 11,17 Mbps во Македонија не треба да се потценат, но сепак не се доволно за […]

Прочитај повеќе

Која држава на Балканот има најбрз интернет? Сигурно не сме ние, но одговорот на тоа прашање ќе можете да го пронајдете во продолжение на текстот. Имено, станува збор за извештајот од Akamai од кој може да се види и дека брзината на интернет опаѓа ширум светот во последниве три месеци. Причината за падот сè уште […]

Прочитај повеќе

Финска стана првата земја која законски им гарантира пристап до интернет со брзина од 1Мbps (мегабит во секунда) на своите граѓани без врска дали се наоѓаат во град или во некое забутано селце. Секој мора да има пристап до „автопатот на информации“.

Прочитај повеќе

Хонг-коншкиот City Telecom, покрај 100 Mbps услугата 600 денари, сега на своите корисници им нуди 1 гигабити во секунда брз интернет за само 199 хонк-конгшки долари односно околу 1100 денари.

Прочитај повеќе