Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ побара од Собранието на Македонија автентично толкување на член 14, став 3, точка 1 и 5 од Законот за данок на додадена вредност. Барањето покрај МАСИТ го поддржа и Меѓународната невладина организација Македонија2025. „Барањето за автентично толкување се јави како потреба врз основа на анализите и сознанијата […]

Прочитај повеќе

Стопанската Комора за информатички и комуникациски технологии МАСИТ во неколку наврати досега имаше соопштенија за јавноста во врска со ставот на МАСИТ за најавите за потенцијално воведување на прогресивно оданочување на персоналниот доход, кои ги претставуваат ставовите и мислењата на повеќе од 80 од најголемите и најиновативни компании во Република Македонија. Откако Министерот за финансии, […]

Прочитај повеќе

Светскиот ден на храната се одбележува секоја година на 16 октомври. Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии (МАСИТ) донираше 100 килограми органски зеленчук во Центарот за бездомници во Чичино Село. Акцијата е во соработка со Црвениот крст на Македонија. Светскиот ден на храната се одбележува секоја година во чест на формирањето на Организацијата за храна и […]

Прочитај повеќе

Проектот на УСАИД – „Партнерство за подобра бизнис регулатива“ одржа инфо сесија на тема „Законските прописи од областа на животната средина, постапување со отпад од електрична и електронска опрема во функција на развој, унапредување и конкурентност на компаниите”.  На настанот се водеше дискусија во која се идентификуваа предлози за подобрување на постојните законски/подзаконски постапки, барања […]

Прочитај повеќе

Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии (МАСИТ) со одлична идеја за тоа како да ги направи новогодишните празници поубави. Комората иницираше проект за обезбедување и донација на новогодишни пакетчиња за деца од ранливи категории. Оваа година благодарение на поголемиот интерес, комората можеше да организира и поголем караван. Подароци добија децата од: државно училиште за деца […]

Прочитај повеќе

Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии (МАСИТ) и оваа година ќе доделува награди за најиновативни ИКТ решенија. Најдобрите локални решенија ќе бидат номинирани за учество на светскиот настан „2018 WITSA Global ICT Excellence Awards“. Повикот е отворен за сите компании и за членките на МАСИТ, но и за оние кои не се дел од […]

Прочитај повеќе

Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии го најави одржувањето на дводневниот настан – МАСИТ ИКТ денови. Настанот е закажан за 26 и 27 септември, во хотелот Александар Палас. Првиот ден од настанот ќе се дискутира на тема: “Регулатива на работните односи и пазарот на труд во рамки на ИКТ секторот”. Целта е да се обработат […]

Прочитај повеќе

Овој месец на 23 и 24 ноември ќе се одржи втората конференција за соработка на информатичката технологија и агро-бизнисот.  Идејата се разбира е да се најде начин како земјоделците да го модернизираат бизнисот. Девелоперите се надеваат дека ќе можат да им помогнат на компаниите и да излезат со решенија кои ќе им помогнат на земјоделците. […]

Прочитај повеќе

<Надополнето 20.09.10> ИТ Олимпијадата на МАСИТ, која требаше да се случат на 25-ти и 26-ти семптември, е одложена, стои на сајтот.

Прочитај повеќе