Секоја чест за RPG игрите во отворен свет и бројните одлуки кои можете да ги донесувате во нив. Но, концептот за избор кај повеќето од нив е само прославена илузија која не крие никаква, вистинска тежина. Но, доколку барате значително голема слобода во текстуална околина, тогаш би требало да ја проверите AI – осмислената текстуална […]

Прочитај повеќе

Едни од најдобрите курсеви за машинско учење сега се достапни бесплатно. Amazon најави дека ги отвора курсевите со кои ги тренира своите инженери за сите. Machine Learning University е креиран од искуството на Amazon со оваа технологија. Компанијата користи машинско учење веќе 20 години, па овој курс е еден од најрелевантните. Корисниците на курсот ќе […]

Прочитај повеќе

Вептачката интелигениција е супер популарана, а потребата за кадар со познавање на технологијата е огромна. За жал кадар нема доволно, а една од причините е ограничениот пристап до знаење. Google изработи цела серија предавања и вежби кои ќе им помогнат на оние кои ги следат да го продлабочат своето знаење. Learn with Google AI е […]

Прочитај повеќе

Откако започна да препознава делови од слики, само прашање на време беше пред да може да препознава објекти и на видео. Новото Video Intelligence API на Google ќе овозможи креирање на апликции кои ќе можат да пребаруваат по видео. Ова подразбира дека и самото видео ќе стане „пребарливо“, јави TechCrunch. Сега корисникот ќе може да […]

Прочитај повеќе

Google го отвори својот енџин за вештачка интелегенција TensorFlow. Станува збор за вештачка интелегенција која со „deep learning“ може да препознава што има на фотографии, говор, да преведува од еден на друг јазик, и сега зависно од трудот на надворешните девелопери да прерасне во нешто посериозно. „Софтверот е наречен Tensor Floe, а Google буквално го […]

Прочитај повеќе

Microsoft најави нова платформа која ќе доаѓа под Cortana – Cortana Analytics Suite. Платформата ќе овозможи обединување на речиси сите сервиси: машинско учење, големи податоци и аналитика и ќе ги спои во еден робусен сервис, јави TechCrunch. Платформата ги користи Azure ML, PowerBI и Azure Data Catalog кои заедно со Cortana ќе креираат единствена платформа […]

Прочитај повеќе

Игор Трајковски е доцент по компјутерски науки на Њујорк универзитетот во Скопје. Во неговото професионално искуство исто така може да се пронајде и работење во Google и тоа во седиштето на компанијата во Калифорнија, но и во центарот во Швајцарија. Тој има докторат по компјутерски науки здобиен на Јожеф Стефан институтот во Љубљана и активни […]

Прочитај повеќе