Mashable, блог за друштвени медиуми со над 10 милиони месечни посетители стартуван пред седум години во Шкотска од тогаш 19-години стариот Пит Кешмор, ќе стане дел од CNN, се вели во два извештаи од Reuters и New York Times. Mashable ги покрива друштвените медиуми и ИТ стартапи, и најверојатно нивната ИТ експертиза ќе помогне на […]

Прочитај повеќе

Mashable креираше инфографик за популарната платформа за микроблогирање Tumblr, која во своите четири години постоење успеа да го надмине WordPress по бројот на креирани блогови. Благодарение на друштвената природа, Tumblr во последната година има пораснато за дури 900 отсто. Според инфографикот, Tumblr моментално има 33.313.876 блогови, и 12 милијарди постови. Интересното е тоа што дури […]

Прочитај повеќе

За само 5 години, од 2006-та до денес, Twitter стана еден од најмоќните друштвени медиуми за споделување информација и тоа на најкреативен можен начин – пренесување на информација во само 140 значи. Mashable објави инфографик за кратката историја на Twitter за како во последниве пет години Twitter станa друштвен гигант, за да може да ги […]

Прочитај повеќе

Голем број од компаниите кои произведуваат разни веб апликации, своите производи ги прават околу друштвените мрежи, или измислуваат нови друштвени мрежи. Стартапот PowerInbox е исто така апликација која се занимава со друштвените мрежи, но од поинтересен агол. PowerInbox е апликација која им овозможува на корисниците да користат друштвени мрежи внатре во нивниот e-mail профил. PowerInbox […]

Прочитај повеќе

Секој софтвер со рестриктивни лиценци му дава на девелоперот контрола врз корисникот, а тоа е погрешно, вели Ричард Сталман, основач на Слободен Софтвер фондацијата, во интервју на Mashable.

Прочитај повеќе

Тwitter Business Center ќе биде место каде бизнисите ќе може да си го персонализираат профилот, да можат повеќе луѓе да користат еден профил, а и бизнис профилите ќе добијат и знакче за верификуван профил. Но најважно бизнис профилите ќе можат да добиваат директни пораки од корисници кои не им го следат профилот и со тоа да допрат до повеќе луѓе без да се наметнуваат да бидат следени.

Прочитај повеќе

Преку 50.000 сајтови ги имплементираа новите друштвени плагини на Facebook за само една недела откако беа најавени на f8 конференцијата, oбјави Facebook.

Прочитај повеќе