Меѓу финалистите на NASA Space Apps Challenge се наоѓа и тимот DECAone, составен од пет македонски студенти, кои имаат идеја да овозможат пристап до мапи и навигација од било каде без пристап на интернет, дури и од Марс. Јован Андонов, Суад Салиу, Артан Рамани, Висар Зејнулаху и Блерант Рамадани, студенти по компјутерски науки на ФИНКИ […]

Прочитај повеќе

Возилото на NASA, Curiosity, успешно слета на Марс. Неговата задача ќе биде да ја истражи планетата дали во минатото постоело живот на планетата. Се знае дека вонземјански живот не е можен поради екстремните температури, но прашањето е дали на Марс во минатото воопшто имало можност за живот. Веднаш по слетувањето Curiosity ги испрати првите фасцинантни […]

Прочитај повеќе

Мажите се од Марс, жените се од Венера е интересна книга чие објаснување за разликите меѓу половите важи и за сајбер просторот. Покрај стандардните сајтови кои сите ние ги посетуваме, во сајбер просторот и двата пола си имаат свое „катче“. Пример, мажите ги имаат сајтовите за спорт, додека жените ги посетуваат… хмм, сајтови за накит?

Прочитај повеќе