Оние кои имаат слободно време на претек, би можеле да пробаат да ги научат роверите (возилата кои се на планетата Марс), како правилно да го класифицираат теренот на црвената планета. AI4Mars е најновата алатка на NASA со која кој било може да помогне подобро да се идентификуваат и означат најразличните предели на Марс. Со ова, […]

Прочитај повеќе

Ентузијастите и вљубениците во вселената и активностите на NASA, од неодамна имаат на располагање нов веб сајт. Преку сајтот можете да дознаете за сите идни планови на NASA и да видите какви мисии планираат во наредните децении. Па така, оваа година се планираат комерцијални испораки до месечината. На сајтот ќе забележите дека NASA планира да […]

Прочитај повеќе

Најверојатно веќе никој не е изненаден од изјавите на Илон Маск. Можеби поради ова помалку се сомневаме во временскиот период кој го најавува, но никако и во определбата. „Во моментов го градиме првиот брод или меѓупланетарен брод. Најверојатно ќе бидеме подготвени за куси летови, куси полетувања и слетување, во првата половина на следната година“, вели […]

Прочитај повеќе

Илон Маск предвидува дека првите ракети ќе отпатуваат на Марс во 2022 година. Можеби поинтересно е предвидувањето за патување од различни локации на земјата со ракети. Најдолгите патувања ќе бидат покуси од 30 минути, а патниците ќе можат да дојдат до било кое место на земјата за само 1 час. Она што е поголемо изненадување […]

Прочитај повеќе

Една од причините поради која летот во вселена е прескап е неможоста за повторно користење на ракетите. Тоа сега е историја, Space X успешно повторно лансираше една од ракетите кои веќе беа лансирани. Ова ќе овозможи намалување на цената на секој лет со Falcon 9 за една третина. Falcon 9 чини 62 милиони долари, а поевтинувањето […]

Прочитај повеќе

Илон Маск, основачот на Tesla и Space X на неодамнешната AMA (Ask Me Anything) сесија одговараше на прашaња на корисниците на Reddit. Можеби очекувано најголем интерес овој пат имаше за вселенските летала, нивната иднина и очекувано мисијата на Марс. The Verge ги пробра сите подаоци од ова AMA и ги сподели во еден текст. Дел […]

Прочитај повеќе

Основачот на Space X и Тони Старк од реалниот живот, Илон Маск најави дека за шест години ќе започне со транспорт на луѓе на Марс. Компанијата го забрза периодот во кој ќе започне со мисиите со луѓе од 2025 на 2022. „Она што сакам да го направиме е патувањето на Марс да изгледа можно. Нешто што […]

Прочитај повеќе

Американската администрација за аеронаутика и вселена, што ја знаеме како NASA, Европската вселенска агенција (ESA) и повеќе претприемачи сметаат дека почетоците на колонизирањето на вселената се поврзани со 3Д принтањето. Принтање на големи објекти во кои се вклучени и објекти за живеење не се новост на Земјата, но веќе има неколку експерименти и тестови кои […]

Прочитај повеќе

Space X со неколку одлични ретро постери ќе се обиде да ги повикаат и најголемите скептици да дојдат на Марс. Веќе некое време, основачот на SpaceX, Илон Маск, предлага дека човештвото треба да се фокусира на колонизирање на „црвената планета“, иако во моментот тоа изгледа повеќе како научно-фантастичен проект, одошто реалност. Но, можеби со постерите […]

Прочитај повеќе

Наместо досадна презентација за уште еден Windows, Microsoft ги изненади сите откривајќи ги своите холограмски очила HoloLens, кои наликуваат на спој на Google Glass и Oculus Rift. Очилата овозможуваат проекции на 3Д генерирана графика на површините во околината, но и манипулација со истата. ИТ светот не очекуваше ваква иновативна технологија. „Камерата има FoV 120 на […]

Прочитај повеќе

Од основачот на SpaceX и директор на Tesla Motors, Илон Маск, се очекува да биде следниот голем иноватор. Но, тој не само што ги надминува очекувањата со неговите проекти кои засега успеваат, како комерцијални летови во Вселената и евтини електрични возила, туку г. Маск се труди да биде понапред од сите во концептуализирање на иднината. […]

Прочитај повеќе

Илон Маск, основачот на SpaceX и вистинскиот Tони Старк, предупредува дека доколку сакаме да го заштитиме човештвото мора да креирама одржлива колонија на Марс, која ќе може да опслужува еден милион жители. Со оглед на тоа дека SpaceX е компанија која размислува за комерцијални летови во Вселената, и веќе две години е партнер на Американската […]

Прочитај повеќе