Пред неколку месеци решив дека сакам да си го купам мојот прв, личен домен што завршува со “.mk”. Во Македонија, примарен опслужувач за администрирање и управување со врвниот македонски домен „.mk“ е Мрежниот информационен центар на Македонската академска истражувачка мрежа – МАРНет. Главната идеја беше името на доменот да биде со две латинични букви. Моите […]

Прочитај повеќе

Неодамна македонскиот домен беше либерализиран на почетокот на годината, а македонската академска истражувачка мрежа МАРнет од единствена опција за добивање домен стана чувар на 25.000 .mk домени, задолжен да ги надгледува приватните регистрари. Либерализацијата значи дека веќе нема да одите во МАРнет со печатени апликации за домен, туку си одбирате еден од официјалните регистрари од […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински текст на Иван Петрушевски, основач на Mkhost.com.mk, компанија за хостинг, регистрација на домени и веб девелопмент) Управниот одбор на МАРнетдонесе нов правилник кој за првпат во историјата на .mk доменот им овозможува на корисниците онлајн, без потреба од дополнителни документации и папирологии да регистрираат домен на нивно име. Најголемата новост за крајните корисници е тоа […]

Прочитај повеќе

Како што се очекуваше, Македонската академска истражувачка мрежа (МАРнет) испрати имејл до своите клиенти да ги информира дека од 01.04.2014 година официјално ќе ја започне преселбата на македонските домени кон другите овластени регистрари. МАРнет веќе нема да регистрира .мк домени, освен .gov.mk домени, туку дејност на агенцијата ќе биде само регулатор на доменот. Официјалните регистрари, […]

Прочитај повеќе

Македонската академска истражувачка мрежа овласти осум компании да управуваат со 30-те илјади регистрирани .мк домени. Ултра Нет, Тим Корпорејшн, Виртувио, МК Хост, Некст – М, Марцом Регистри, Веј Глобал ИТЦ и Процес Ин се првите одобрени регистрари кои ги исполнија техничките услови за да го преземат регистрирањето, додека МАРнет ќе биде само контролно тело, како […]

Прочитај повеќе

Во регистарот на Македонската академска истражувачка мрежа (МАРНет) постојат 26.766 .мк домени кои може да се анализираат, пишува студентот по информатика Дејан Ангелов во својата „Анализа на .мк домените“. Анализата е направена како одговор на новиот правилник на МАРНет со кој се либерализира .мк доменот, односно им се дозволува со домените да управуваат и други […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински текст на Иван Петрушевски, основач на Mkhost.com.mk, компанија за хостинг, регистрација на домени и веб девелопмент) Наспроти очекувањата за електронско регистрирање на домени, либерализација на .мк доменот во моментов само значи отварање на повеќе „пунктови“ на компании – соработници на македонската академска истражувачка мрежа МАРнет, каде корисниците наместо да одат само во […]

Прочитај повеќе

Наскоро нема да мора рачно да доставувате писма до МАРНет за да регистрирате домен. Од понеделник, 2-ри септември, секоја фирма која е заинтересирана да препродава .мк поддомени, ќе може да се пријави да стане регистрар. Авторизираните регистрари во суштина ќе ја работат истата работа што до сега ја работеше МАРНет, со таа разлика што од […]

Прочитај повеќе

Кириличниот домен би требало да биде позитивно искуство за сите македонски корисници кои имаат потешкотии да се снајдат на интернет, како и алатка која ќе го зачува македонскиот јазик и културното наследство во онлајн и офлајн светот. Интернационалните домени, претставени во 2009-та година, немаат цел да ги заменат досегашните адреси, туку треба да го олеснат […]

Прочитај повеќе

Доменот .мкд е изгласан како кириличната ознака кој најдобро ја претставува Македонија. Регистарот на домени МАРНет ги објави резултатите од двомесечната процедура на прибирање и гласање на предлозите, а .мкд доменот е убедливо прв со 73 отсто, односно со 1.670 гласови од вкупно 2.288. Втор на листата со само 14 отсто беше наставката .мак. Oвој […]

Прочитај повеќе

МАРНет го продолжи рокот за гласање за национален кириличен домен до 15 јануари 2013 година. Собирањето предлози за име на доменот започна уште во ноември, а гласањето започна од почетокот на декември. Во моментов на сајтот на МАРНет може да гласате за .мак, .мкд, .рмак, .рм, .рмкд и .македонија. Кириличните домени ќе им овозможат на […]

Прочитај повеќе

МАРнет наскоро преку својот нов национален кириличен домен ќе им овозможи на македонските граѓани да го користат интернетот на македонско кирилично писмо. Но, пред да започнеме да користиме кирилични домени ќе треба да го одбереме најсоодветниот домен. МАРНет на својот нов сајт marnet.mk, бара од македонските корисниците да предложат кириличен суфикс за новиот македонски домен. […]

Прочитај повеќе