Најверојатно веќе сте прочитале за личната, семејна трагедија на младиот гениј Марко Чаласан. На Марко сега му е потребна нашата помош. Неделникот Фокус започна акција со која ќе се обиде да му помогне. IT.mk се приклучува на апелот за помош. Марко, за жал, ја загуби својата мајка, и сега е сам во Скопје. Живее во […]

Прочитај повеќе

Марко Чаласан, детето-гениј кој на шест години беше најмладиот сертифициран Microsoft инженер, беше пофален од Best Schools во 2013-та година. Сега-16-годишниот Марко се најде на листата на 50 најпаметни тинејџери во светот.

Прочитај повеќе

Македонскиот гениј Марко Чаласан кој на осум години беше најмладиот систем администратор на Microsoft во светот, сега е пораснат. Има 14 години и работи на понапредни технологии како очилата со проширена реалност на Google, пишува Al Jazeera Balkan. Имавме прилика да го запознаеме Mарко кога му ја доделувавме наградата за ИТ личност на годината, и […]

Прочитај повеќе

Четиринаесет годишниот Марко Чаласан е шестти на листата од 10 најпаметните тинејџери од целиот свет. Листата е креирана од организацијата Best Schools, а Марко и Аинан Селест се единствени тинејџери во првите десет кои не потекнуваат од САД. Поправка: Како што спомена Игорче во коментарите, листата е според азбучен ред. „Марко Чаласан е компјутерско чудо […]

Прочитај повеќе

Наскоро Марко Чаласан ќе патува во Цирих, кај Google, за да го презентира својот проект за пренесување на HD видео преку послаби мрежи, проект преку кој ќе понуди ИТ лекции за училиштата во Македонија; кога би избирал меѓу Бил Гејтс и Стив Балмер, двата директори на Microsoft, би го одбрал Гејтс, но сепак за Балмер вели „кога дојде тој, се е ново“; направил и крак за Nero, но родителите го спречиле да го објави на интернет бидејќи нели сепак краковите не се легални, а за ИТ наградата за личност на годината на .мк сцената, десетгодишниот Марко вели дека „навистина сум горд и им благодарам на сите“.

Прочитај повеќе

Наместо да предаваме во училница и да трошиме и печатиме книги би можеле да правиме и HD едукација, значи да направиме телевизиска едукација на голем број корисници, повеќе отколку што собира едно училиште. Вака размислува 9-годишниот Марко Чаласан кој неодамна стана најмладиот Мicrosoft систем администратор во светот.

Прочитај повеќе

Деветгодишниот Марко Чаласан стана најмладиот Microsoft цертифициран систем администратор. „Моцарт за компјутерите“, како што го нарекуваат медиумите, вели дека најголемата желба му е да се пресели во САД бидејќи таму е „високата технологија“ и таму е Редмонд – седиштето на Microsoft. Неговите родители Радица и Милан Чаласан (кој е и самиот систем администратор) велат дека Марко научил да пишува и чита уште од 2 години, по што веднаш го привлекле компјутерите и започнaл да реплицира операции и кодови кои ги наоѓал сам на интернет.

Прочитај повеќе