Марко Чаласан, детето-гениј кој на шест години беше најмладиот сертифициран Microsoft инженер, беше пофален од Best Schools во 2013-та година. Сега-16-годишниот Марко се најде на листата на 50 најпаметни тинејџери во светот.

Прочитај повеќе

Македонскиот гениј Марко Чаласан кој на осум години беше најмладиот систем администратор на Microsoft во светот, сега е пораснат. Има 14 години и работи на понапредни технологии како очилата со проширена реалност на Google, пишува Al Jazeera Balkan. Имавме прилика да го запознаеме Mарко кога му ја доделувавме наградата за ИТ личност на годината, и […]

Прочитај повеќе

Деветгодишниот Марко Чаласан стана најмладиот Microsoft цертифициран систем администратор. „Моцарт за компјутерите“, како што го нарекуваат медиумите, вели дека најголемата желба му е да се пресели во САД бидејќи таму е „високата технологија“ и таму е Редмонд – седиштето на Microsoft. Неговите родители Радица и Милан Чаласан (кој е и самиот систем администратор) велат дека Марко научил да пишува и чита уште од 2 години, по што веднаш го привлекле компјутерите и започнaл да реплицира операции и кодови кои ги наоѓал сам на интернет.

Прочитај повеќе