Google Primer е Android и iOS апликација со која компанијата нуди неколку минутни лекции за маркетинг и стратегија за новите претприемачи и стартапи. Целта на апликацијата која барем во првите неколку лекции е фокусирана на мобилните апликации за сервисите е да им помогне на нивните основачи да креираат поквалитетни апликации, да понудат услуга која ќе […]

Прочитај повеќе

Локациите се новот хаштаг, или така барем вели новиот локацискиот сервис Ground Signal. Стартапот излезе во јавност пред околу шест месеци, откако работе тајно на сервисот цели две години, под водство на познатиот инвеститор Марк Кубан. До сега најголем клиент им е Coca-Cola. Сервисот овозможува да се таргетираат корисници на друштвени мрежи според одберена локација. […]

Прочитај повеќе

Атрактивноста на една држава како туристичка дестинација не зависи единствено од изградени објекти, уредени плажи или куп реклами кои ги повикуваат туристите. Таков маркетинг можеби некогаш функционирал бидејќи бил единствениот, но денес приказната е поинаква, и малку покреативна. Интеренет овозможува одличен начин за претставување на туристичките локации, а токму на ова се надева Србија во […]

Прочитај повеќе

Комичарот, и за многумина новинар, Џон Оливер ја критикуваше native advertising како штетна практика која им штети на традиционалните и новите медиумите. Таканареченото native advertisement не е директно рекламирање преку банери, туку рекламирање преку содржина, кој не мора да биде за брендот. Пример, New York Times, кој неодамна започна со native advertisement, објави вистински новинарски […]

Прочитај повеќе

Десктоп ја надминува четирикратно мобилната платформа кога е во прашање онлајн рекламирањето преку пребарување, покажа анализата на IAB за 2014. Барем во САД, за каде се однесува извештајот, заработката од реклами и огласи е во постојан пораст и во 2014 година достигна 49,5 милијарди долари. Сепак мобилното рекламирање има пораст од 76 отсто во 2014-та, […]

Прочитај повеќе

На крај на мај, и почетокот на јуни, во Беќиќи, Црна Гора, ќе се одржи најголемата регионална маркетинг конференција Spark.me, на која ќе гостуваат реномирани експерти од светски ИТ компании. Од Spark.me се надеваат дека конференцијата ќе го повтори успехот од претходните две години, кога присуствуваат над 800 гости и 37 говорници. Засега нема којзнае […]

Прочитај повеќе

Amazon планира наскоро да започне сериозна битка со Google и Мicrosoft за пазарот на онлајн реклами. Е-продавница работи на маркетинг платформа која ќе ги таргетира милионите купувачи, пишува Wall Street Journal. Amazon сака да ги замени Google AdWords, реклами кои се појавуваат во пребарувањето, со свои реклами дистрибуирани преку Amazon Sponsored Links, како што се […]

Прочитај повеќе

Шведската компанија за мебел, IKEA, го крераше првиот Instagram веб сајт ikea_ps_2014. Профилот на Instagram е креиран со цел да ги запознае корисниците со колекцијата на компанијата и е составен од 12 слики кои заедно формираат веб сајт. Трикот е што сликите се обележани со тагови кои ве водат на веб сајтот на компанијата, односно […]

Прочитај повеќе

Во потег што ќе ги разгневи борците за приватност, Facebook најави дека отсега ќе прикажува реклами според веб историјата – кои сајтови сте ги посетувале пред да дојдете на Facebook и на кои сајтови сте отишле откако сте биле на мрежата. До сега, друштвената мрежа таргетираше според метриките кои ги собираше од својот сајт, како […]

Прочитај повеќе

Вистински холограм е научно-фантастична технологија, видена само во популарните серии како Star Trek, но, сепак не е толку далечна како што мислиме. Наскоро ќе видиме холографски 3Д проекции и во македонските бутици, продавници и други места каде може да се тестира овој нов вид на маркетинг. Се работи за Dreamoc проектори, донесени од Total Media, […]

Прочитај повеќе

Секој бренд сака да биде пред другите во иновативниот маркетинг, но за да се биде најдобар требно да сте подготвените да ги прифатите новите и популарни интернет трендови. Меѓу тие трендови секако е Instagram, најпопуларната друштвена мрежа за споделување на фотографии, која најави дека ќе започне серија на блог постови во кои ќе „ги едуцира […]

Прочитај повеќе

Kickstarter и сличните платформи за краудфандинг, односно групно финансирање, овозможуваат одличен начин за реализација на идеите или барем да се види заинтересираноста на луѓето за проектот. Но, треба да знаете дека Kickstarter не функционира само од добрата волја на публиката, туку за реализацијата на проектите закачени на Kickstarter не е едноставна и бара многу работа, […]

Прочитај повеќе