Snapchat e хит меѓу македонските корисници, и можеби наскоро и меѓу македонските брендови. Првиот бренд кој се активира на друштвената мрежа е Ramstore кој започна да споделува кратки „снапови“ и приказни кои траат само 24 часа. Проектот го водат маркетинг агенциите NewMedia MК и KingKong Agency од Осијек. „Со овој чекор отвораме уште еден канал […]

Прочитај повеќе

Серијата реклами за Samsung Galaxy S4 – Next Big Thing, во кои се исмева iPhone и неговите фанови кои чекаат со часови за новите верзии на телефонот, „го полуде“ шефот на маркетинг на Apple, Фил Шилер, тврди Samsung. Јужнокорејскиот гигант кој повторно се тужи со Apple ќе се обиде да го докаже ова и во […]

Прочитај повеќе

Old Spice можеби ќе остане запаметен како бренд кој ја имаше најиновативната маркетинг кампања на Интернет. Креирана од маркетинг агенцијата Wieden+Kennedy, кампањата на Old Spice, стартувана во 2010-та година, се состоеше од налудничави YouTube видеа преку кои Исаја Мустафа, или попознат како The Man Your Man Could Smell Like, комуницираше со публиката, објаснувајќи и што […]

Прочитај повеќе

Budweiser следејќи ги стапките на Heineken, ја презентираа својата паметна чаша – Buddy Cup, со која луѓето ќе може директно да се поврзуваат на Facebook и при наздравување се спријателуваат на Facebook. Откако ќе наздравите со вашите пријатели, вградената LED диода на дното од чашата светнува и тоа го означува вашето пријателство. Целата идеја на […]

Прочитај повеќе

LinkedIn во своето ново видео ги повикува корисниците почесто да го користат профилот на компаниите, кои добија голема измена во последниoт редизајн. LinkedIn е одлична друштвена мрежа преку која досега се направени голем број на договори, но најголемата користеност доаѓа од обичните корисници, односно од личните профили на корисниците. Од компанијата, за да ја зголемат […]

Прочитај повеќе

Microsoft e толку ангажиран во својата маркетинг кампања за Windows Phonе 8, што дури и директорот Стив Балмер доби своја реклама, во која го пренесува своето искуство со новата платформа. Пораката која ја испраќа во рекламата е “Windows 8 телефонот е прекрасен, проверете!“. Во рекламата шармантно насловена „Запознајте го Стив. Погледнете го неговиот Windows телефон“ […]

Прочитај повеќе

Microsoft веќе има нарачано помеѓу 3 и 5 милиони Surface таблет компјутери, а производството на уредите е веќе започнато на почетокот на месецот, пишува Wall Street Journal. Три до пет милиони уреди е повеќе од пристојна бројка за компанија која за прв пат ќе презентира таблет компјутер на пазарот. Сепак Microsoft не е анонимна компанија и […]

Прочитај повеќе

Британската агенција ASA ( Advertising Standard Authority ) ја прекина рекламната кампања на Nike преку Twitter.  Главна причина за забраната е што Nike ги користи Twitter  профилите на фудбалерите Вејн Руни и  Џек Вилшир за рекламирање на своите производи. Британската регулатива забранува да се рекламира преку лични профили на фудбалерите бидејќи, како што вели ASA, нивните […]

Прочитај повеќе

VoIP сервисот стартува нова 12 милиони долари вредна маркетинг кампања во Велика Британија со која сака да ги предизвика корисниците да размислат за квалитетот на личната комуникација. Кампањата со тема „Време е за Skype“ сака да ја врати „човечноста“ во комуникацијата која е наводно оштетена од друштвените мрежи, која содржи и пораки како „кога стана […]

Прочитај повеќе

Брендовите претежно се упатуваат кон Facebook кога сакаат да промовираат нова онлајн кампања, но турскиот телеком Turkcell покажа дека и со помош на Twitter може да се направи одлична онлајн кампања. Turkcell организираше многу креативна кампања користејќи ги можностите, како ретвитови и хаш-тагови, кои ги нуди Twitter.

Прочитај повеќе

Coca-Cola стартува маркетинг кампања која вклучува друштвени мрежи, блогери и 206 земји. „Expedition 206" е проект кој ќе прати 3 блогери кои ќе се прошетаат низ 206 земји за 1 година. Блогерите ќе разговараат со луѓето за Coca-Cola и нејзините производи и сите патописи, слики, блог постови и видеа ќе ги објават на друштвените мрежи: Facebook, Twitter, Flickr, YouTube…

Прочитај повеќе