Google ги спаси корисниците на iPhone. Наместо ужасните Apple Maps, за кои Тим Кук мораше да се извини и кои беа опишани како „опасни за живот“, корисниците сега ќе можат да си ги симнат Google Maps за iPhone. Мапите на Google ќе им користат на корисниците, но не и на Apple кој е под силен […]

Прочитај повеќе

Here Maps се обид на Nokia да стане поконкурентна на мобилниот пазар, поточно да ја пополни дупката која Apple ја направи со своите катастрофални мапи. Here Maps ќе бидат наменети пред се за iOS уредите. Апликацијата е изградена врз HTML5, и има опција за симнување на офлајн мапи на улиците и аудио дирекции за пешаците, […]

Прочитај повеќе

По излегувањето на Apple Maps, на момент изгледаше како мапи да прават само Google и Apple. Сепак The Atlantic потсетува дека  Nokia има инвестирано над 8 милијарди долари (најголем дел од овие пари во Navteq), и токму Nokia, а не Apple, е наjголемиот конкурент на квалитетот на Google Maps. За жал поради финансиските проблеми во […]

Прочитај повеќе

По фиаското со своите нови Maps за iOS 6, Аpple започна агресивно да бара и вработува поранешни експерти кои работеле на Google Maps, пишува TechCrunch повикувајќи се на свои извори. Според ИТ блогот, многу луѓе кои работат на Google Maps сакаат да ја прифатат понудата на Apple бидејќи сакаат да изградат нов продукт, наместо да […]

Прочитај повеќе

<Ново за читање> Apple вработува поранешни Google Maps експерти за да си ги поправи мапите </ново за читање> Со новиот мобилен оперативен iOS 6 доаѓаат и новите мапи на Apple. Идејата на Apple беше да ги откачи Google Maps кои беа на iPhone уште од 2007 година, во корист на своја апликација којa полесно ќе може […]

Прочитај повеќе

Сакам Македонија да биде обележана на мапите исто како што се обележани поголемите држави и никој не може да ја обележи подобро од нас, бидејќи тука живееме, вели 19-годишниот студент Петар Трајков, креаторот на водичот за македонските мапери на Google Map Maker. „Водичот кој го создадов е наменет за сите кои планираат да се занимаваат […]

Прочитај повеќе

„Краудмапинг“ (Crowdmapping) претставува процес на онлајн геомапирање на информации (информација, слика, видео) од страна на корисниците, користејќи комуникациски алатки (интернет, е-пошта, смс, социјални медиуми итн.) за одредена кауза (мапирање природни катастрофи, криминал, изборни нерегуларности, ширење на вирус, политичка корупција и др.). Содржината генерирана од стана на корисниците е агрегирана и визуелизирана во форма на „краудсорсирана“ […]

Прочитај повеќе

Босна и Херцеговина е на Google Maps, но ако се обидете да зумирате, пример на Сараево, нема да добиете мапа. Ќе добиете само бела позадина со имe на градот и име на најблискиот автопат. За споредба ако зумирате врз Демир Хисар, кој е најмал град во Македонија ќе добиете мапа од гратчето со мапирани улици […]

Прочитај повеќе

Street View мапирањето на Google ќе се прошири и подалеку од улиците, благодарејќи на новите возилa кои ќе ги заменат колите кои досега ја вршеа работата. Првата мета на Google се туристичките атракции ширум светот, први додадени локации се во Франција (Château de Chenonceaux во Civray-de-Touraine), Ирска (Националните ботанички градини во Даблин) и САД (разни локации во Сан Диего).

Прочитај повеќе

OpenSignalMaps е апликација која ви го кажува токму тоа. Во моментов ја има само за Андроид, а креаторите – Staircase 3 на нивната веб страна велат дека работат и на апликација и за iPhone.

Прочитај повеќе

Европската конференција за технологија Le Web покрај разните интервјуа со истакнати личности од ИТ индустријата, одржува и стартап натпреварување за најдобрите и најоригиналните почетнички компании и проекти.

Прочитај повеќе