Facebook на својата чет алатка сега додаде нова функционалност. Корисниците можат со своите пријатели или пријател да ја споделат локацијата на која се наоѓаат. Вака споделената вест трае еден час, а потоа се брише. Локацијата може да се споделува единствено во приватни пораки или во група. Објавувањето на функцијата Live Location, Facebook го сподели на својот блог. […]

Прочитај повеќе

Facebook користи вештачка интелегенција за мапа на која ќе бидат одбележани сите објекти креирани од луѓето. Користиме AI за да ги анализира сателетските снимки за детална мапа која ќе ја споделиме оваа година, вели социјалната мрежа. „Ги идентификувавме објектите крирани од луѓе како згради и друга инфраструктура, а потоа ги користевме овие локации како показател […]

Прочитај повеќе

Google Maps презентираше интересна, иако по малку страшна функција. Компанијата започнува да ја прикажува Timeline функционалноста на корисниците кои ќе можат да сиги разгледаат рутите и доколку го користат Google Photos фотографиите од местата кои ги посетиле и денот во кој ги посетиле. Идејата е да им се понуди на корисниците преку Maps да го […]

Прочитај повеќе

Како што најавивме претходно, Google во Сан Франциско ја претстави новата димензија на Google Maps – Офлајн мапи за Android, Street View за стази во природа и 3D Google Earth се трите подобрувања кои ќе бидат составен дел од Google Maps. Офлајн мапи за Android – Google Maps од сега ќе може да се користи […]

Прочитај повеќе

Неодамна локацискиот сервис Foursquare наговести дека ќе ги замени мапитe на Google со тие на OpenStreetMap. Од поодамна и Apple започна да ги користи слободните мапи за своите продукти велејќи дека ќе им послужат додека да креираат свој локациски сервис. Сега, на бројните компании кои го користат OpenStreetMap проектот се вклучува и Microsoft, кои, според […]

Прочитај повеќе

„Краудмапинг“ (Crowdmapping) претставува процес на онлајн геомапирање на информации (информација, слика, видео) од страна на корисниците, користејќи комуникациски алатки (интернет, е-пошта, смс, социјални медиуми итн.) за одредена кауза (мапирање природни катастрофи, криминал, изборни нерегуларности, ширење на вирус, политичка корупција и др.). Содржината генерирана од стана на корисниците е агрегирана и визуелизирана во форма на „краудсорсирана“ […]

Прочитај повеќе

Босна и Херцеговина е на Google Maps, но ако се обидете да зумирате, пример на Сараево, нема да добиете мапа. Ќе добиете само бела позадина со имe на градот и име на најблискиот автопат. За споредба ако зумирате врз Демир Хисар, кој е најмал град во Македонија ќе добиете мапа од гратчето со мапирани улици […]

Прочитај повеќе

Blackberry уредите на Research in Motion (RIM) ќе користат Bing како избран интернет пребарувач во прелистувачот и Bing ќе биде зададен (default) пребарувач и апликација за мапи за новите уреди. Bing ќе биде и избран пребарувач и апликација за мапи со нормалното место и промоција на BlackBerry App World.

Прочитај повеќе

Багатела.мк e агрегатор на групни попусти, собирајќи ги сите попусти од сите .мк сервиси за групно купување на едно место. Ваквите агрегатори се појавија од неодамна продолжувајќи го трендот на групното купување. За тие што не знаат, групното купување подразбира дневни попусти за кои е потребно да се соберат доволен број, пример 20, заинтересирани корисници за истиот да успее т.е. да биде дозволен. Доколку нема доволно луѓе се враќаат парите.

Прочитај повеќе

Ако не ја симнавте новата верзија на Firefox од FTP серверот, сега можете да ја симнете од официјалната страница на македонски јазик.

Прочитај повеќе

Google забрзано работат на Street View опцијата на Google Maps. Пред само две недели пишував за нивното проширување надвор од улиците и менувањето на возилото кое го користат. Сега, додадени се уште повеќе места, а страницата има нов изглед со кој не води низ процесот на креирање на Street View, а исто така ни овозможува и полесно да се снајдеме во истражувањето на нови места.

Прочитај повеќе

Street View мапирањето на Google ќе се прошири и подалеку од улиците, благодарејќи на новите возилa кои ќе ги заменат колите кои досега ја вршеа работата. Првата мета на Google се туристичките атракции ширум светот, први додадени локации се во Франција (Château de Chenonceaux во Civray-de-Touraine), Ирска (Националните ботанички градини во Даблин) и САД (разни локации во Сан Диего).

Прочитај повеќе