Група истражувачи од Универзитетот од Тексас објави дека имаат сознанија дека растот на биткоин и високата цена се предизвикани од манипулација. Експертите сметаат дека овие манипулации со цената се причина за 50% од растот на Bitcoin и дури 64% на другите валути. Професорот Џон Грифин смета дека растот на биткоин е предизвикан од неколку големи […]

Прочитај повеќе

Податоците кои ги сподели Freedom House покажуваат дека владите во 18 држави самите ширеле дезинформации на друштвените мрежи. Цел на дезинформирањето во дел од овие случаи е влијание врз граѓаните. За оваа цел не се бираат средства. Државите користат сè, од платени коментатори до ботови. Главна вест оваа година можеби е евентуалното руско влијание на […]

Прочитај повеќе

„Dark Patterns“ е име за неетичка практика на дел од веб-сајтовите со цел да ги измамат корисниците. Притоа на корисниците нема да има биде нанесена материјална штета, но ќе си го потрошат времето. Најчесто за ова се користат навиките на самите корисници. Пример, секогаш го бараме копчето за затворање во десниот горен агол и потврдуваме на копче […]

Прочитај повеќе

Сите онлајн сервиси се обидуваат да го задржат вниманитео на корисниците што е можно подолго. Facebook со здодевни нотификации, YouTube со аутоплеј на видеата, Snapchat со чувството на итност – акo не го видиш ова сега, ќе биде избришано. Сепак, еден од сервисите кои се најманипулативни не доаѓа од друштвените мрежи. Booking.com користи низа алатки […]

Прочитај повеќе

Smile Vector е Тwitter-бот кој може да ги направи ликовите на сликите насмеани, но и сосем да ги измени. Резултатите се поделени. Некои се многу добри, а некои не се премногу веродостојни. Ова е само почеток на примената на вештачката интелигенција за уредување на слики. Со дополнително внесување на слики и со подобрување на алгоритмите, […]

Прочитај повеќе

Мicrosoft го обвини Googlе дека искористи ранливост во Internet Explorer за да ги прелаже опциите за приватност на прелистувачот за да следи корисничка активност. Интересно, Microsoft немал идеја дека Google го прави тоа се до пред некој ден, кога Washington Post објави статија дека Google го манипулира Safari на Apple. Google одговори на тоа дека […]

Прочитај повеќе

Google и други компании ги надмудрувале опциите за приватност прелистувачот Safari за да можат да ги следат навиките на милиони корисници iPhone и декстоп компјутерите, пишува Wall Street Journal. Google користел специјален код кој го прелажувал пречистувачот да дозволи веб колачиња за следење и покрај тоа самиот прелистувач не го дозволувал тоа. Google го изгаси […]

Прочитај повеќе

Google го намали рангот од пребарувањето на страната на својот прелистувач Chrome бидејќи се откри дека маркетинг агенцијата која била најмена да го промовира прелистувачот користела платени линкови и блог постови што е против Условите на користење на Google. Откритието со манипулација на рангот на страните со цел да се истакне страната на Chrome беше […]

Прочитај повеќе

Од „Facebook е креиран од Еф-Би-Ај и ЦИА“ до „комуњарска депресија“… колумната на Драган Павловиќ-Латас во Вечер е уште еден неверојатен обид да се пишува глупости за технологијата што не се разбира со цел да се нанесат политички удари и да се привлече читаност, при тоа нанесувајќи штета на публиката нудејќи им бладање наместо информација.

Прочитај повеќе

Intel се најде повторно на суд поради монопол и манипулација на пазарот со цел да ја отстрани
конкуренцијата. Овојпат компанијата е тужена од државата Њу Јорк откако по 20 месечна истрага се откри дека Intel нудел „специјални“ попусти вредни милијарди долари на Dell, IBM и Hewlett-Packard за да ги користат Intel-овите процесори наместо тие на конкурентите.

Прочитај повеќе