Дека на жените не им е сјајно онлајн сведочи и најновото истражување на Amnesty International. Според оваа организација за човекови права, само минатата година биле пратени над 1.1 милиони твитови со навредливи содржини упатени кон жените. Таквото нешто се сведува на по две навреди секоја минута. За да ги добијат овие статистички податоци, организацијата користела […]

Прочитај повеќе

Време е да ставиме крај на онлајн малтретирањето на жените и маргинализираните групи, вели американската актерка и активистка Ешли Џад на TED. Во говорот таа зборува за личните искуства со онлајн говорот на омраза и малтретрање врз жените. Малтретирањето на Ешли Џад е толкаво, што вработува човек кој ги прегледува пораките на друштвените мрежи. Мизогинијата е […]

Прочитај повеќе