Black-hat хакери злоупотребуваат илјадници WordPress сајтови за да ги преплават добиените резултати на Google Images со кодови кои ги пренасочуваат корисниците на страници кои содржат малициозни програми. Овa е откриенo од страна на рускиот истражувач Денис Сенегубко, според кој над 4.000 WordPress блогови се злоупотребени да пренесуваат малициозни програми. Популарните слики од заразениот WordPress сајт […]

Прочитај повеќе

Со растот на популарноста на разновидните мобилни платформи, расте и заканата од разни злонамерни напади, особено за Android уредите. Juniper Networks неодамна објави извештај кој вели дека бројката на малициозни закани за Android уредите има пораснато за 400 отсто. Според студијата, овие вируси најмногу се шират со преземање на разни апликации. Една од поновите закани, […]

Прочитај повеќе

Кога прв пат го откривме Stuxnet се однесуваше како лабораториски црв кој не сака да јаде сирење, вели германскиот консултант за контролни сигурносни системи, Ралф Лангер, објаснувајќи ја функционалноста на компјутерскиот „црв“ Stuxnet, целата негова софистицираност и неговата намена во својот TED говор. Злонамерниот софтвер е доста софистициран, напаѓа само машини со одредена конфигурација, и […]

Прочитај повеќе

Отстранети се повеќе од 50 апликации на Android пазарот во кое најден малициозен софтвер. Малициозниот софтвер е „вметнуван” во легитимни апликации како игри кои претходно веќе биле на пазарот. За жал на корисниците, овие апликации биле симнати повеќе од 200.000 пати, но Google брзо реагираа и сега апликациите се отстранети.

Прочитај повеќе

BlackHole RAT е новиот тројанец кој ги таргетира MAC OS X системите. Како што и вели самиот тројанец, ова е сеуште бета верзија и е во изработка, што е индикатор дека во последно време интересот за креирање на ваков малициозен софтвер за Apple уреди е зголемен.

Прочитај повеќе

Безбедносни експерти детектирале малициозен софтвер Stuxnet, прв до сега кој ја напаѓа физичката иранска инфраструктура, како електричните станици, водоводите и индустриски згради. Експертите велат дека вирусот е толку комплексен што ресурсите потребно за негово креирање доаѓаат од национални институции, пишува BBC. „Фактот дека гледаме толку многу инфекции во Иран одошто на други места во светот […]

Прочитај повеќе

Eдна третина од интернет корисниците мислат дека скоро секој веб сајт претставува некаква опасност, покажува анкетата на германската безбедносна фирма Avira.

Прочитај повеќе

Според безбедносната фирма AVG Турција, Русија, Арменија, Азербејџан и Бангладеш се земјите каде се шансите да бидете нападнати преку интернет се најголеми. Јапонија од друга страна, и покрај високата интернет пенетрација, е една од најбезбедните.

Прочитај повеќе

Kaspersky Lab ги предупреди Andorid корисниците дека се појави нов тројанец со име – Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a кој до сега заразил доста мобилни уреди.

Прочитај повеќе

Вируси и друг малициозен софтвер има насекаде на интернет, па големи се шансите да закачите нешто што може да ви го поремети компјутерот.

Прочитај повеќе