Android има доминација од 80 отсто од сите преносни уреди на пазарот, но има уште поголема доминација кога е во прашање злонамерниот софтвер. Дури 97 отсто од малициозниот софтвер кои ги напаѓа мобилните платформи доаѓа од Android, сепак само 0,1 отсто од овие доѓаат од Google Play, покажува истражувањето на F-Secure. Во 2013 година бројот […]

Прочитај повеќе

Малициозниот софтвер Chewbacca собра податоци од кредитни и дебитни картички во 11 држави пред да биде откриен од безбедносната компанија RSA. Серверската инфраструктура на Chewbacca е активна од 25 октомври, а се користи како за напад на PoS (Point of Sale) системи. Во глобална кражба на податоци од платежни картички и лични податоци, пред се […]

Прочитај повеќе

Американските власти предупредуваат дека Android е најранливата платформа на која може да се најдат дури 79 отсто од вкупниот злонамерен софтвер. Втората најранлива платформа е Symbian на Nokia која е напаѓана од 19 отсто од злонамерниот софтвер. Споредено со нив, конкурентниот iOS е далеку побезбеден со само 0,7 отсто oпасност, односно 0,3 отсто за Blackberry […]

Прочитај повеќе

Нов злонамерен софтвер TROJ_FEBUSER.AA ги презема корисничките профили на друштвените мрежи маскирајќи се како екстензија за Google Chrome и Mozilla Firefox. Засега софтверот ги напаѓа единствено корисниците на овие два популарни прелистувачи, додека Internet Explorer, Opera или Safari се безбедни. Црвот најпрво се пријавува како безбедносна надградба на прелистувачите под името F-Secure Security Pack 6.1.0 […]

Прочитај повеќе

Дури 99 отсто од Android таблет компјутерите и телефоните имаат безбедносен пропуст. Овaа ранливост на Android не е од сега, туку се провлекува од Android 1.6, вели Bluebox Security. Пропустот може да им дозволи на злонамерните напаѓачи да крадат податоци и дури да креираат ботнет. Ранливоста се темели на неправилности околу начинот на кој Android […]

Прочитај повеќе

Ниту една мобилна платформа не е безбедна, се сложуваат експертите, но Android е далеку позастражувачкИ за безбедноста на корисниците од другите платформи, дури и 112 пати пострашен од платформата на iOS, се открива во новиот извештај на безбедносната фирма F-Secure. Скоро 79 отсто од целиот откриен малициозен мобилен софтвер во 2012 година се наоѓа во […]

Прочитај повеќе

Google во Android 4.2 додаде нова алатка која требаше да го спречи малициозниот софтвер кој се повеќе се проширува на мобилната платформа. Но, иако интегриран софтвер звучи како добро решение, сепак моменталната верзија не е воопшто ефективна. Според истражувачи од Универзитетот на Северна Калорина, Google App Verification Service пропушта повеќе вируси и малициозен софтвер, отколку […]

Прочитај повеќе

Oколу 25 отсто од апликациите на Google Play се сомнителни. Дури 72 отсто од апликациите преставуваат безбедносен ризик барем по една ризична дозвола (high risk permission). Од 412,212 апликации кои ги разгледала безбедносната компанија Bit 9, дури 26 отсто побарале пристап до лични податоци што е бројка поголема од 100.000. Најчесто побарувани податоци, 41 отсто се […]

Прочитај повеќе

Апликации за Android уреди кои ги користат над 185 милиони корисници се небезбедни за користење, тврди DCSec. Апликациите можат да ги изложат корисниците на непријатности поради неадекватната енкрипција преку која можат да се откријат лични податоци. Според истражувањето објавено на ArsTechnica, 41 апликација се недоволно заштитени и од нив можат да се украдат податоци. Иако не се […]

Прочитај повеќе

Сериски хакер и истражувач за безбедност, Џон Оберхејд, вели дека Android 4.1 или попознaт како Jelly Bean е првата верзија на оперативниот систем кој го развива Google што има правилно вметната заштита позната како ASLR (Address Space Layout Randomization). ASLR по случаен избор ги распоредува мемориските локации за библиотеката, стек меморијата и другите податочни структури […]

Прочитај повеќе

Тери Зинк, инженер во Microsoft, откри Android уреди кои биле користени да испраќаат спам пораки. Тој на својот блог објасни како ги искористил заглавијата на спам пораките кои како потпис содржеле „Sent from Yahoo! Mail on Android“. Тој се сомнева дека некој сајбер криминалец има развиено злонамерен софтвер кој може да пристапи до Yahoo Mail сметките […]

Прочитај повеќе

Малициозните закани за Android уредите земаат сè поголем замав. Истражувачите за безбедност Trend Micro открија нова мобилна злонамерна апликација за Android која се претставува како Google+ апликација. Апликацијата може да снима телегонски разговори, да ја дознава GPS локацијата на уредот, да ги собира пораките и телефонските записи. Сите овие информации се испраќаат на Малицизоната апликацијата, […]

Прочитај повеќе