Ова е гостински текст на Нетцетера за нивната работа за воведувањето на македонскиот јазик во библиотеката spaCy. Вработените во одделот за иновации во Нетцетера заедно со дел од практикантите во компанијата го воведоа македонскиот јазик во библиотеката spaCy. Ова го отвора патот за развој на вештачка интелигенција на македонски јазик. Обработката на природни јазици (en. […]

Прочитај повеќе

Во случај да знаете некој кој е заинтересиран за македонскиот јазик и сака подетално да се запознае со вокабуларот, граматиката, но и изговорот, Learn Macedonian е солидна отскочна штица! Се работи за скромен веб сајт кој ве запознава со најважните аспекти на јазикот низ осум лекции: Лекција 1: Македонска азбука, изговор на согласки и самогласки, […]

Прочитај повеќе

Google Maps само што стана многу покорисен за еден дел од Македонците. Македонскиот јазик се најде на најновата надградба на Google Maps. Отсега македонските корисници ќе можат да откриваат локации во својата близина на мајчин јазик. Google објави дека на Google Maps македоноскиот доаѓа заедно со уште 39 нови јазици за кои проценува дека ги […]

Прочитај повеќе

YouTube овозможи прегледи и пребарување на нови 15 јазици, меѓу кои се македонскиот и албанскиот. Ова значи дека отсега корисниците ќе можат да ги преведат линковите и командните копчиња на македонски и албански. Со ова на листата на подржани јазици сега е 76, а последната надградба ги вклучи: албанскиот, азербејџанскиот, ерменскиот, грузискиот, казакстанскиот, кмерскиот, киргистанскиот, […]

Прочитај повеќе

Шар е проект на Александар и Ванче Грков, кои сакаа да изработат веб прелистувач наменет само за македонските корисниците, бидејќи популарните прелистувачи не се добро локализирани. Добар пример е Google Chrome кој одговара со „Google Chrome cannot be displayed in this language.“ кога ќе одберете да биде на македонски. Firefox, како втор најпопуларен прелистувач во […]

Прочитај повеќе

Повеќето интернет прелистувачи сега имаат многу брзи циклуси на надоградување, и рредот стигна на Firefox да излезе со својата десетта итерација. Повеќето промени од деветтата верзија на Firefox на десеттата се незабележителни и се работи за оптимизации, поправки на багови, компатибилности. Од Mozilla тврдат дека повеќето додатоци сега се компатибилни со најновата верзија на Firefox. […]

Прочитај повеќе

Microsoft објави македонски интерфејс за Windows, имаме Facebook, Firefox и друг софтвер на македонски јазик. Но, колку од нас го користиме? Дали преводот одговора со опциите на кои сме навикнати? Овој проблем – англискиот да биде префериран пред македонскиот – продолжува, а решение нема бидејќи има премногу софтвер за да се преведе, и премногу навики да се одвикнат.

Прочитај повеќе

Мicrosoft Македонија ги претстави јазичните интерфејс пакети со кои се преведуват на македонски јазик Windows 7 оперативниот систем и Office 2010 алатките. Јазичните пакети можат да се симнат бесплатно.

Прочитај повеќе

Google лани го вклучија оптичко препознавање на знаци (OCR) во своите Google Docs, а отсега тоа е достапно на 34 јазици, меѓу кои и неколку балкански јазика, но за жал македонскиот јазик се уште не е вклучен.

Прочитај повеќе

Благодарение на заедницата на слободен софтвер Firefox 4.0 бета сега е достапeн на македонски јазик. Firefox 4 е новиот, редизајниран прелистувач од Mozilla кој моментално поминува неколку бети за да се оптимизира истиот преку корисничкото искуство.

Прочитај повеќе

Многу сервиси, IM месинџери, четови, друштвени мрежи, нивни мобилни верзии… немаат македонска подршка па често комуницираме користејќи латиница. Често комуницираме и со странци кои не го зборуваат македонскиот јазик па е потребно да го напишеме нашето име, име на улицата итн. на латиница. Но… често се забележува дека различни луѓе различно ја користат латиницата, некој пишува zosto, друг zashto, трет baknez4e…

Прочитај повеќе

Македонско-германската фирма Sam97 сака да објави бесплатен дигитален лексикон на македонскиот јазик, кој ќе содржи илјадници зборови и нивно објаснување.

Прочитај повеќе