Колку  од Македонците имаат пристап и колку често го користат интернетот? Интернет пенетрацијата е зголемена на 79,3 % опфат на домаќинствата во првото тримесечје од 2018 година, спрема 73,6 % во истиот период минатата година. Исто така има подобрување и во начинот на пристап потребен за обавување на е-трговија. Интернет корисници во Македонија Во Република […]

Прочитај повеќе

Деновиве правев концепти за некои еко предизвици за справување со загадувањето. Предизвиците даваат малку пари, а очекуваат да се постигнат големи работи. Меѓу останатото, почнав пресметка за колку чини да се опреми едно училиште со прочистувачи за воздух. Од едно училиште се префрлив на стан, од стан на цела држава, и дојдов до бројка која […]

Прочитај повеќе

Македонија е најдобра дестинација од Југоисточна Европа за започнување бизнис, вели анализата на Doing Business. На листата на Doing Business, Македонија е на 10 место. Според оцената, Македонија е 10-та од 190 држави, со што е највисоко рангирана не само во потесниот регион, туку и во Југоисточна Европа. Македонија и Албанија се единствени држави од Југоисточна […]

Прочитај повеќе

Во петокот, 26-ти октомври, во хотел Мериот се одржа првата конференција за е-трговија во Македонија, која го носеше насловот “е-Трговија: е-Иднината за е-Македонија!”. Со скоро 400 присутни гости и повеќе од 30 говорници на сцена, конференцијата докажа дека во Македонија постои огромен интерес за развој на оваа индустрија. Агендата ја сочинуваа микс од поздравни говори, […]

Прочитај повеќе

Google Play ја прошири листата на држави од кои се овозможени „Google Play Developer Registration“ и „Merchant Registration“. Поголемата вест е дека на оваа листа конечно е додадена и Македонија! Секако за девелоперите е многу поважно „Merchant Registration“. Со оваа можност македонските развивачи на апликации ќе можат да продаваат апликации. „Google Play Developer Registration“ беше достапен […]

Прочитај повеќе

Изминатиов период се одржаа неколку натпревари по информатика во различни земји низ Европа, на кои учествуваа македонски претставници и дома се вратија со освоени медали. Нашите претставници освоија еден сребрен и два бронзени медали на Балканската олимпијада по информатика, и два бронзени медали на Јуниорската балканска олимпијада по информатика, кои се одржаа во јули во […]

Прочитај повеќе

Основното јавно обвинителство најaви отворање на случај за говор на омраза. Говорот на омраза кој деновиве може да се прочита на друштвените мрежи е за осуда, во врска со катастрофалните пожари во Атина мора да биде осуден. За волја на вистината, овој пат е избегнато повикувањето на насилство, иако и ова го имаше доволно минатиот […]

Прочитај повеќе

Наскоро би можеле да добиеме електронски систем за наплата на патарините. Сепак поради проблеми со правните регулативи, не се очекува електронското плаќање да започне пред август. Електронската патарина најпрво пристига на коридорот 10. Ова е патот Романовце, Сопот, Отовица. Хардверот, поточно уредите, се веќе инсталирани и сега се чека да профункционира софтверот. Ова е прв […]

Прочитај повеќе

Куќа во скопската населба Тафталиџе ќе биде првиот прототип на домашна електрична централа. Целиот фотоволатичен систем  е изработен и дизајниран од ЕВН. Мини централата е со максимална моќност од 3kW. За ова на кровот на куќата се поставени 12 панели. Системот е достапен од ЕВН и компанијата им го нуди на сите домаќинства. На отворањето […]

Прочитај повеќе

Република Македонија започна со изградба на ИКТ Центар за складирање и заштита на податоците. Станува збор за центар кој ќе се користи во непосакуван случај на катастрофа. Објектот се гради во Општина Прилеп, а со него ќе управува Министерството за внатрешни работи. Системот треба да обезбеди нормално функционирање и зачувување на податоците во сите услови. Без […]

Прочитај повеќе

Од 2.085.051 жители на Македонија, 1.583.315 имаат пристап до интернет, вели Internet World Stats. Ова е 75,9 од вкупното население во Македонија. Ова претставува пораст од околу 80.000 нови корисници во последните 9 месеци. И со оваа повисока бројка корисници, Македонија е под европскиот просек кој е 85,2%. Според овие бројки, Македонија е на средината […]

Прочитај повеќе

Замислете ја следнава ситуација: Наставник влегува во училница со дваесет и пет ученици. Петнаесет од нив не го ни регистрираат наставникот се додека не ги слушнат останатите десет како во унисон го кажуваат стандардниот поздрав. Петнаесетте ученици кои првенствено не го регистрираа наставникот не беа премногу зафатени со повторување на лекцијата или подготвување на часот. […]

Прочитај повеќе