Vice, популарниот и наградуван магазин за култура и вести од најразновидни теми, наскоро ќе оперира и од Србија. SEEBiz.eu известува дека Vice Media, кој се вреднува на 2,5 милијарди долари, доби нови 250 милиони евра инвестиција со која треба да се прошири на други пазари. Vice започна како студентски магазин во Монтреал во 1994-та година, […]

Прочитај повеќе

Омилената апликација на Стив Џобс, Flipboard, наскоро ќе ги донесе своите мобилни магазини и на Веб. Според Flipboard, Аndroid и iOS корисниците веќе креирале над 2,5 милиони персонализирани магазини кои ќе бидат понудени и на Веб преку HTML5 верзија. Според Verge, веб верзијата на Flipboard ќе понуди динамично UI кое се прилагодува на големината на […]

Прочитај повеќе

Популарната апликација за читање вести, Flipboard само што ја претстави својата 2.0 верзија за Android во која е додадена опцијата да креирате ваш сопствен магазин. Со Flipboard 2.0 за Android ќе може да креирате магазини со содржините кои ќе ги најдете преку апликацијата, без врска дали се од друштвените мрежи, познати блогови и медиуми, или […]

Прочитај повеќе

Еден од најквалитетните мобилни магазини, Flipboard, објави своја 2.0 верзија – достапна за iOS и наскоро за Android – со која ќе може да пинувате содржина, да букмаркирате текстови, слики, видео и аудио кои може да ги коментирате. Flipboard сега стапи во партнерство со Etsy кои преку својот каталог ќе овозможат да купувате е-добра преку […]

Прочитај повеќе

Се чини дека Google не можеше да се стрпи за Flipboard да направат Android апликација, па го стартуваа Currents. Ова е втор производ со лошо име кој Google го стартува во ист ден, претходно беше стартуван Schemer. Google Currents е мобилна апликација, слична како Flipboard, која функционира како личен магазин креиран од постови од друштвени […]

Прочитај повеќе

Oмилената iPad апликација на Стив Џобс, Flipboard, сега има и iPhone верзија. Апликацијата е прекрасно визуелно уреден магазин во кој се сместени сите ваши Facebook, Twitter, Instagram и други статуси од други друштвени апликации. iPhone верзијата на апликацијата ги има скоро исти функционалности како iPad верзијата, освен што е на помал екран, покомпактно дизајнирана и […]

Прочитај повеќе

Женската публика е сериознa друштвена публика. Ова го потврдува и Facebook странaта на Unique магазинот за женски интереси: гардероба, љубов, мажи, здравје, дизајн… Unique станува прва .мк Facebook страна на бренд/компанија која надмина над 200.000 фанови. Втора поголема бренд страна, со скоро два пати помала бројка, е таа на K-15 со над 135.00 фанови. Поголема од нив е само страната за Тоше Проевски со над 350.000 фанови, но тука не станува збор за бренд/компанија.

Прочитај повеќе

Друштвените мрежи, особено Facebook, сѐ почесто стануваат ексклузивна „локација“ за лансирање на нови производи. Оваа платформа нуди претставување пред огромен број на корисници, ниски трошоци за изведба и леснотија при презентирањето, па не е ни чудно што сѐ повеќе компании се одлучуваат за Facebook како прво место за прикажување на нивните најнови остварувања.

Прочитај повеќе

Think Quarterly е онлајн магазин креиран од Google, има 68 страници и се занимава со светот на податоците и нивното влијание врз бизнисот. Од визуелна гледна точка магазинот изгледа прекрасно. Дизајнерите и едиторите на овој магазин се креативната агенција The Church of London.

Прочитај повеќе

Adobe предлага нов стандард кој би ја направил мрежата да добие изглед кој сме навикнати да го гледаме во списанијата. Својата технологија ја нарекуваат CSS Regions. Предлогот е испратен до World Wider Web Consortium кој се грижи за Веб стандардизацијата.

Прочитај повеќе

Google и Apple стартуваа свои модели за претплата со кои им овозможуваат на издавачите да наплаќаат за својата содржина која се чита преку апликациите за паметни телефони и таблет компјутери. До сега праксата беше секое издание на весник или магазин да се продава посебно, како што ќе биде објавено, што ги правеше издавачите несреќни бидејќи корисниците често или забораваа и не се навраќаа на изданијата.

Прочитај повеќе

Mагазинoт Time го прогласи основачот на Facebook, Марк Елиот Закерберг, како личноста на 2010-та. Американскиот магазин секоја година, од 1920-та, со фотографија на почетната страна ја овековечува личноста која најмногу влијаеше, за добро или лоши, на настаните во текoт на годината.

Прочитај повеќе