Нов тројанец, направен само за Mac машините на Аппле, инсталира лажни реклами (adware) кои се прикажуваат преку Chrome, Firefox и Safari на различни веб страници, дури и на Apple.com. Целта на тројанецот е да генерира пари од прегледите и кликовите на рекламите, открива The Next Web. Руската безбедносна фирма Doctor Web го означи тројанецот како […]

Прочитај повеќе

Apple објави закрпи за Java со која се поправа пропустот поради кој околу 600.000 компјутери се најдоа инфицирани од Flasback Trojan, препознатлив по тоа што го напаѓа Mac OС X оперативниот систем. Првите информации за оваа ботнет мрежа дојдоа од руската безбедносна компанија Dr. Web, чии аналитичари открија дека околу 274 компјутери од стотината илјади […]

Прочитај повеќе

Лавот, новата верзија на Mаc oперативниот систем, е достапен за симнување од Мac продавницата за апликации за сите Apple-ови корисници. Mac OS X Lion чини 30 долари, а доколку имате постара верзија на Mac OS ќе треба да го надградите во 10.6 за да може да се инсталира. Претставен од Apple како „OS X се […]

Прочитај повеќе

Да, баш така како што вели насловот, Frenzy е социјална мрежа кој е единствено дел од Dropbox и чии бенефити можат да ги искористат само корисниците на Mac.

Прочитај повеќе

BlackHole RAT е новиот тројанец кој ги таргетира MAC OS X системите. Како што и вели самиот тројанец, ова е сеуште бета верзија и е во изработка, што е индикатор дека во последно време интересот за креирање на ваков малициозен софтвер за Apple уреди е зголемен.

Прочитај повеќе

Кристијан Овенс е 16 годишно дете кои го направи својот прв милион долари за само 2 години мотивиран од успехот на директорот на Apple, Стив Џобс.

Прочитај повеќе