Дали би му верувале на дете дека може да ви ги заштити вашите лични податоци? Можеби и треба. Единаесетгодишната Мира Моди од Њујорк успеа да најде креативен начин да креира криптографски безбедни лозинки кои ги продава за 2 долари. Малата претприемачка основа компанија со име dicewarepasswords преку која ги праќа лозинките до корисникот во плико […]

Прочитај повеќе

1Password е сервис за менаџирање на лозинки пред се наменет за корисниците на Mac. Сервисот може да се синхронизира и со iPad или iPhone, а постои и Windows верзија. Новата функција наречена 1PasswordAnywhere им овозможува на корисниците да го искористат „сефот“ преку синхронизирање со Dropbox. Откако ќе се поврзат сервисите, во Dropbox ќе се креира […]

Прочитај повеќе

Хакерската група Lulz Security вели дека ги пробиле серверите на SonyPictures.com и украле околу 1 милион кориснички лозинки кои се објавени на нивниот сајт. Sony вели дека го истражува случајот.

Прочитај повеќе

При истражувањето на кинеските хакерски напади врз Google се откри дека хакерите целале кон Gaia сервисот за лозинки на гигантот кој ги контролира сите кориснички пристапи до сите сервиси на Google вклучувајќи го имејл и бизнис сервисите.

Прочитај повеќе

Денеска ни беше доставена листа од 18.000 имејл адреси и лозинки на Facebook корисници, од кои според адресите и лозинките, можеше да се заклучи дека голем дел се од Македонија. Преку податоците сајбер криминалците зад овој вид на измама наречен “phishing” (вид на сајбер измама преку која криминалците доаѓаат до личните податоци на корисници, најчесто лажирајќи го својот идентитет преку имитирање на кредибилни апликации, сајтови, и-мејл пораки..), е дојдено преку лажната апликација на Facebook наречена News Feed.

Прочитај повеќе

Сајбер-војна или обично препукување? На почетокот на овој месец се појавија два инциденти кои вклучуваат хакерски упади и претседателски сајтови. Прво беше хакнат сајтот на македонскиот претседател Бранко Црвенковски oд хакерската група Kosova Hackers Group (KHG). Taa вест се појави на националните медиуми со извичник на крај на насловот. Извичникот значи нешто сериозно, како на пример, упад на претседателски сајт, сајт на највлијателниот човек во една земја. Евентуално пораката на KHG оставена на сајтот на македонскиот претседател беше тргната. Но проблемот со безбедноста на важни сајтови застана тукa.

Прочитај повеќе