Милиони корисници користат едноставни лозинки што можат лесно да се погодат. Истражувањето на Британскиот национален центар за сајбер безбедност (National Cyber Security Centre), покажува дека најчесто користена лозинка кај „пробиените“ профили е 123456. Интересно, иако истите совети ги слушаме постојано, најчесто користените лозинки и натаму се небезбедни и остануваат истите. Бројките не се единствени лозинки лесни […]

Прочитај повеќе

Twitter ги повика своите корисници да ги променат своите лозинки. Од микро блогот објавија дека поради глич лозинките биле оставени во текст фајл и на интерната компјутерска мрежа, јави Reuters. We recently found a bug that stored passwords unmasked in an internal log. We fixed the bug and have no indication of a breach or […]

Прочитај повеќе

Секој пат кога создавате акаунт и креирате лозинка наидувате на совети за тоа дека лозинката треба да е долга, со големи и мали букви, како и со симболи. Резултатот од таквото нешто знае да биде предизвик за помнење, особено кога ќе земете во предвид дека за секој акаунт треба да имате различна лозинка. Buttercup е релативно […]

Прочитај повеќе

Нова алатка која чини само 300 американски долари може да дојде до лозинките складирани на Apple компјутерите за само 30 секунди. За утешна среќа, за нападот е потребен физички пристап на лаптопот. За несреќа, лаптопот може да биде и во „sleep“ мод или заклучен и лозинката пак да биде пробиена. Причина за ова е пропуст […]

Прочитај повеќе

123456 и password се сè само не добри лозинки и она што обично ви треба е коктел од големи и мали букви, бројки и симболи или уште подобро цели реченици и фрази. Таквото нешто, меѓутоа, е исклучително тешко за помнење, особено кога ќе земете во предвид дека за секој сајт ви треба уникатна лозинка, а […]

Прочитај повеќе

Microsoft најави дека повеќе нема да дозволува лозинките да бидат едноставни за пробивање. Промените доѓаат на Microsoft профилите, но и на Azure AD, јави The Next Web. Проверката е прилично едноставна, па можеби е и мало изненадување како никој не ја спрoведе претходно. Доколку лозинката на корисникот ја има во повеќе дата-базите од неодамешните сајбер […]

Прочитај повеќе

Како најдобро да си го заштите компјутерот? Според Џастин Шух, инженер за безбедност во Google и одговорен за безбедноста на Google Chrome, не треба да бидете наивни и да верувате дека сте безбедни. Напротив, треба да очекувате дека некој сака да ви ги украде податоците. Г. Шух во интервју за Business Insider сподели пет совети […]

Прочитај повеќе

Користење на лозинки како „123“, „asdfg“ или „password“ е лоша практика, иако, како што неодамна дозна ИТ-тимот на Sonу, чувањето на лозинките во фолдер „Passwords“ е уште полоша идеја. Лозинките од повеќе друштвени профили на Sony се наоѓаат во еден фолдер кој можеби треба да го преименуваат во „NotPasswords“. Facebook, Twitter, MySpace, YouTube лозинките се […]

Прочитај повеќе

Безбедносниот сервер за складирање на лозинките, LastPass, ги сподели анализите на лозинките од последните комбинации на петте милиони кориснички имиња и лозинки кои неодамна беа објавени на руски биткоин форум. Резултатите се поразувачки, бидејќи десетте најкористени лозиники се: 123456, password, 123456789, 12345, qwerty, 12345678, 111111, abc123, 123123, 1234567. Анализата на лозинките покажува дека лозинките кои […]

Прочитај повеќе

Сајбер напад од пред три месеци ги натера eBay да ги повика сите 145 милиони клиенти да ги променат своите кориснички податоци. Компанијата објаснува дека финансиските податоците се безбедни, но во сајбер нападот се компромитирани криптираните лозинки и нефинансиските податоци. Нападот се случил кон крајот на февруари или почетокот на март, а во украдените податоци […]

Прочитај повеќе

Корисниците во 92 земји треба да ги променат своите лозинки на поголем дел од друштвените мрежи. Над 2 милиони профили од Facebook, Gmail, Twitter, Yahoo и Linkedin се во рацете на хакери, велат Spiderlabs на својот блог. Алатката која напаѓачите ја користеле е keylogger, верзија на озогласениот Pony botnet controller, кој е инсталиран на корисничките […]

Прочитај повеќе

Времето на лозинки и на „колачиња“ за потврдување на дигиталниот идентитет наскоро ќе биде минато. Google размислува лозинките да ги замени со USB-„проверувач“, кој кога ќе го вметнете во USB читач, автоматски ќе го потврди вашиот идентитет, пишува The Wired. Google на овој проект соработува  со Yubico, компанијата која ги призведува USB клучевите. Авторизацијата која се […]

Прочитај повеќе