Само 32 бизнис планови беа пријавени од можни 50 места во првиот конкурс за отварање на електронски продавници спонзорирани од Министерството за информатичко општество и администрација. Идејата зад проектот е локални бизнис да се пријават со свој бизнис план, а МИОА да им креира продавница и да им плати хостинг за една година, по што […]

Прочитај повеќе

Google+ утрово ја објави својата нова Local алатка која им овоможува на корисниците да споделуваат и пронајдат информации за местата околу нив. Овој сервис претставува замена за Google Places и ќе користи информации од Zagat Survey, кој Google го купи во 2011 година. Google+ Local предлозите ќе ги дава врз основа на тоа кои места […]

Прочитај повеќе

Сервисот за групно купување Grouper.mk за својот прв роденден открива дека за една година успеа да направи обрт на над 10 милиони денари од над 30.000 продадени купони на oколу 20.000 корисници. Сервисите за групни попусти во Македонија се појавија овој период лани, кога за кратко време од еден месец стартуваа неколку групни сервиси, а […]

Прочитај повеќе

Google започнува интересна идеја да понуди бесплатно фотографирање на локалните бизниси, како ресторани, хотели, продавници, канцеларии… и истите слики да се искористат во Google Places профилот на бизнисите и на Street View и Google Мaps.

Прочитај повеќе

Foursqaure станува се поатрактивен за македонските бизниси. Се почесто кога корисниците споделуваат локација можат да ги приметат сугерираните „специјалните понуди близу вас“ од локални .мк бизниси.

Прочитај повеќе

Можеби е чудно, малку застрашувачки да се споделува локација со стотина пријатели на друштвените мрежи, но гео-локациските сервиси стануваат хит во светот, но и во Македонија каде еден мал стартап станува интересно хоби за многу корисници.

Прочитај повеќе

Grabnipopust.мк е новитет во низата нови сервиси за групно купување во Македонија. Grabnipopust.mk се уште не ги стартувале своите услуги.

Прочитај повеќе

Следниот месец, во јануари, во Македонија официјално ќе стартува Колектива, веб сајт кој секој ден нуди групни попусти од разни локални продавници, ресторани, бутици, кина… веќе има околу 60 .мк бизниси кои се заинтересирани да ги понудат своите услуги преку сервисот, вели Ванчо Костурски, кој го води Колектива.мк. На почеток ќе биде само во Скопје, а потоа ќе се додадат и другите градови.

Прочитај повеќе

Имате веб сајт и имате мејл. Па што? Присуството на интернет не е ништо споредено со интерактивноста и комуникацијата со потенцијалните клиенти преку друштвените мрежи и споделувањето информации.

Прочитај повеќе

Google стартува систем за препораки и откривање на локални места. Hotpot е дел од Google Places, a служи корисникот, и неговите пријатели, да можат да ги оценат и да искоментираат за локалните места кои ги посетиле.

Прочитај повеќе

Google го претстави Place Search, oдносно пребарување кое ги организира информациите преку локации. Пример, ако пребарувате хотели во Скопје, Places ќе ви прикаже листа од локални хотели со локација заедно со дополнителни информации (како телефон, адреса, сајт, други детали…), наместо да ви ги прикажува вообичаените резултати со дел од локацијата и линкови до сајтови.

Прочитај повеќе

Покрај тоа што со друштвените мрежи не го забораваме роденденот на најблиските или пооддалечените пријатели, самите мрежи ни го отвараат светот поврзувајќи не со други „странци и непознати“, кои сега ни се следбеници на Twitter или пријатели на Facebook, и поврзувајќи не со брендовите кои ни доставуваат информации на нашиот профил.

Прочитај повеќе