Facebook најави неколку мобилни новини, како логирање со еден клик на апликации и воведување на Facebook Deals, кои се интегрирани понуди на локалните бизниси преку сервисот за локација Places.

Прочитај повеќе

Spot Me е второнаградената аппликација на Vip Android предизвикот. Spot Me ја користи GPS и локацијата за да понуди избор на најблиски кафулиња, театри, настани… За местата може да се оставаат коментари, да се рангираат и доколку имаат телефонски број да се изврши повик до самото место директно од апликацијата.

Прочитај повеќе

Foursquare е доста популарна друштвена мрежа за локација (популарна и во Македонија), но е мала, скоро непозната друштвена мрежа со околу 2-3 милиони корисници. Затоа со стартувањето на новиот Facebook Places сервис се очекуваше Foursquare да биде згазен од гигантот кој има над 500 милиони корисници.

Прочитај повеќе

Facebook Places е сервис на мрежата за споделување на локација. Пример, ако сте на концерт, сакате да го споделите искуството и преку мобилниот телефон објавувате нов статус кој се појавува на вашиот Facebook профил + ќе можете да ги тагирате пријателите.

Прочитај повеќе

Google ги стартува визуелни мобилни реклами со локација за Android и iPhone. Доколку кликнете на рекламите се отвора мапа која покажува каде се наоѓа бизнисот и на мапата има два избора: дирекции до бизнисот или повик кон бизнисот. Google ќе наплаќа само доколку некој кликне за дирекции или се јави кон бизнисот.

Прочитај повеќе

Foursquare преку Twitter го објави своето 100 милионитото чекирање. Тристан Валкер, главниот за бизнис во друштвената мрежа за одбележување локација, вчера твитна дека е стигнато до значајната бројка.

Прочитај повеќе

Популарните места од Foursquare ќе бидат резултатит од интернет пребарувачите, вели ко-основачот Денис Кровли во интервју за британскиот Telegraph.

Прочитај повеќе

Споделувањето на гео-локацијата станува вистински хит во виртуелниот свет, доказ за тоа е масовната употреба на сервисите како FourSquare и GoWalla, а трендот е присутен и кај нас – #mkstreetup + “Интересни FourSquare бизнис идеи од Македонија“. Пред неколку месеци и Twitter се придружи во оваа “игра” и го објави својот гео-локациски сервис за сите корисници, а вчера се реши да го подобри со попрецизно тагирање и имплементација на FourSquare и Gowalla.

Прочитај повеќе

Foursquare, друштвената мрежа за споделување информации, станува интересна не само за македонските корисници туку и за македонските локални бизниси.

Прочитај повеќе

Twitter стартуваше опција за споделување локација. Oпцијата „Твитај ја локацијата“ по зададено е исклучена, што е добро за приватноста пред се на новите корисници, но и одлична опција за користење на геолокацијата да се означи местото на настаните.

Прочитај повеќе

Directorium.mk е веб сервис кој користејќи ги Google Maps ги лоцира разновидните бизниси ширум Македонија. Корисно во овој сервис е што користејќи ги мапите им помага на корисниците и ги насочува кон бизнисите. Наместо да талкаат низ градовите барајќи одредена адреса, потрошувачот користејќи го овој сервис ги пребарува бизнисите ширум земјата и го наоѓа во точната локација.

Прочитај повеќе

RadioBeta е пребарувач за онлајн радио. Но, иако е многу сличен пребарувач како RadioTuna за кое пишав претходно, пребарува радија, стил на музија и автори, RadioBeta има и супер опција за пребарување радиа по локација. Пример, доколку сте некаде на пат во друга држава едноставно со RadioBeta добивате листа на радио станици, листа од која можете да видите за какво радио станува збор, да го отворите сајтот на радиото или пак да си слушате од сајтот на RadioBeta.

Прочитај повеќе